5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSănătateCNAS: 400.000 de servicii medicale, transmise în Platforma Informatică a Asigurărilor de...

CNAS: 400.000 de servicii medicale, transmise în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate

“În data de 7 august 2019, din cabinetele medicilor de familie au fost transmise în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) aproximativ 400.000 de servicii medicale, dintre care 326.806 au fost semnate cu cardul şi validate. Un număr de 61.806 servicii medicale au fost nesemnate cu cardul. Menţionăm că din categoria serviciilor nesemnate fac parte cele acordate fără card de sănătate, ca de exemplu serviciile medicale acordate copiilor sau asiguraţilor fără card (pierdut, furat, distrus, neemis). De asemenea, nesemnarea serviciilor poate apărea ca urmare a unor întârzieri de răspuns în sistem. Până la închiderea calendarului de raportări vor fi validate toate serviciile medicale care au fost acordate cu respectarea normelor legale în vigoare”, precizează CNAS, într-un comunicat.

Situaţia raportărilor serviciilor acordate în luna iulie de furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, până la data de 7 august, este următoarea:
* asistenţă medicală primară – 9.770 de raportări (din 10.111 cabinete medici de familie) – 96,6%
* asistenţă medicală ambulatorie de specialitate – 2.919 raportări (din 3.007 furnizori) – 97%
* farmacii – 21.406 raportări (din 23.210 furnizori) – 92%
* furnizori de servicii paraclinice în ambulatoriu – 1.274 de raportări (din 1.319 furnizori) – 96,5%.

CNAS precizează că termenele de raportare lunare sunt stabilite de fiecare casă de asigurări de sănătate în parte pentru furnizorii de servicii medicale cu care se află în relaţie contractuală. De asemenea, potrivit comunicatului citat, în cursul zilei de 7 august, pe adresa de suport aflată la dispoziţia furnizorilor de servicii medicale pentru cazurile în care întâmpină dificultăţi în accesarea PIAS, a fost înregistrat un număr de 10 sesizări care semnalau disfuncţionalităţi de sistem, toate soluţionate în scurt timp după primirea mesajelor respective.

“Sunt convins că ieri au mai existat câteva situaţii în care interacţiunea cu sistemul informatic a fost mai greoaie, de aceea îndemn furnizorii să apeleze la serviciile de suport pe care le au la dispoziţie pentru a rezolva eventualele probleme cu care se confruntă. Numărul mare de raportări lunare generate în ultimele zile creşte considerabil interacţiunea cu sistemul. Este normal ca furnizorii să se grăbească să raporteze serviciile din luna iulie, indiferent de termenul de raportare pe care îl au, după experienţa din ultima lună, în care sistemul a fost avariat. Am demarat demersurile necesare pentru ca PIAS să facă faţă mult mai bine situaţiilor în care numărul interogărilor simultane este foarte mare. Din acest motiv, achiziţia serviciilor de mentenanţă este o prioritate pentru mine, pentru că acestea asigură buna funcţionare a sistemului pe toate componentele”, a declarat preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

Totodată, reprezentanţii instituţiei anunţă că au continuat întâlnirile cu furnizorii de servicii medicale, în cadrul acestora discutându-se măsuri pentru o mai bună funcţionare a sistemului informatic, dar şi măsuri de debirocratizare menite să le asigure pacienţilor servicii medicale de o mai bună calitate.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă