9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSănătateCe trebuie să știi despre cancerul de col uterin

Ce trebuie să știi despre cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin începe să se dezvolte în celulele de pe suprafața colului uterin (porțiunea inferioară a uterului, de formă cilindrică și străbătută de canalul endocervical). Sunt peste 100 de tulpini ale papilomavirusului uman (HPV), o infecție cu transmitere sexuală care joacă un rol important în dezvoltarea celor mai multe cazuri de cancer de col uterin. Cele 2 tipuri HPV care cauzează cel mai frecvent cancer sunt HPV-16 și HPV-18. Cel puțin jumătate dintre persoanele active sexual au HPV la un moment dat în viața lor, dar puține femei dezvoltă cancer de col uterin.

În cazul în care organismul este expus infecției, sistemul imunitar o poate elimina. Cu toate acestea, într-un procent mic de cazuri, virusul supraviețuiește vreme de mai mulți ani, ceea ce face ca unele dintre celulele cervicale să devină canceroase. Testele de screening și vaccinul HPV ajută la prevenirea cancerului de col uterin. Atunci când este descoperit în faza inițială, acest tip de cancer este tratabil (3). Cel mai mare risc de cancer de col uterin îl au persoanele de peste 30 de ani. 

În acest articol îți spunem tot ce trebuie să știi despre cancerul de col uterin: ce este, care sunt cauzele și simptomele, cum se poate trata și preveni.

Cauzele cancerului de col uterin

Cele mai multe cazuri de cancer de col uterin sunt cauzate de papilomavirusul uman prin transmitere sexuală. Este același virus care provoacă negii genitali, dar și alte tipuri de cancer (cancer vaginal, cancer rectal, cancer penian). 

Factorii de risc ai cancerului de col uterin

HPV-ul este cel mai mare risc pentru dezvoltarea cancerului de col uterin, dar sunt și alți factori care pot crește riscul, precum:

  • infecție cu Chlamydia;
  • fumat;
  • obezitate;
  • un istoric familial de cancer de col uterin;
  • o dietă săracă în fructe și legume;
  • administrarea de anticoncepționale;
  • sarcină înainte de vârsta de 17 ani.
  • Este important de știut că nu este obligatoriu să se dezvolte cancerul de col uterin, chiar dacă o persoană are unul sau mai mulți factori de risc. 

Simptomele cancerului de col uterin

În stadiu incipient, cancerul de col uterin nu provoacă simptome. În fază avansată, afecțiunea se manifestă prin: 

  • sângerări vaginale după actul sexual, între menstruații sau după menopauză;
  • dureri pelvine;
  • secreții vaginale anormale, ori în cantitate prea mare, ori amestecate cu firișoare de sânge;
  • dureri în timpul actului sexual.

Diagnosticarea cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin poate fi diagnosticat prin testul Papanicolau: medicul colectează o mostră de celule de pe suprafața colului uterin, iar acestea sunt trimise ulterior la laborator. Dacă se constată modificări, medicul poate recomanda o colposcopie (examinare a colului uterin). Programul de screening recomandat este în funcție de vârstă:

  • între 21-29 de ani: se recomandă un test Papanicolau o dată la 3 ani.
  • între 30-65 de ani: se recomandă un test Papanicolau plus hrHPV o dată la 5 ani și un test Papanicolau o dată la 3 ani.

Cum se tratează cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin se poate trata prin:

  • intervenții chirurgicale: scopul este acela de a îndepărta celulele canceroase. Daca este vorba de un cancer care s-a răspândit, intervenția chirurgicală poate implica îndepărtarea colului uterin și a altor organe aflate în pelvis. Sunt mai multe tipuri de intervenții chirurgicale, medicul o va recomanda pe cea mai adecvată stadiului în care se află boala: criochirurgie (înghețarea celulelor canceroase), chirurgia cu laser (arderea celulelor canceroase cu un fascicul laser), conizație (este o biopsie prin care se elimină o porțiune în formă de con a țesutului anormal), histerectomie (îndepărtarea uterului și a colului uterin), trahelectomie (îndepărtarea colului uterin și partea superioară a vaginului), exenterarea pelvină (presupune îndepărtarea uterului, vaginului, vezicii urinare, rectului, ganglionilor limfatici și o parte a colonului, în funcție de locul unde s-a răspândit cancerul).
  • radioterapie: radiațiile pot distruge celulele canceroase prin fascicule de raze X. 
  • chimioterapie: folosește medicamente care distrug celulele canceroase. Chimioterapia se administrează o perioadă, după care se acordă timp corpului să se refacă.
  • terapie țintă: există medicamente care funcționează diferit de chimioterapie și radiații. Aceste medicamente blochează vasele de sânge care susțin cancerul. În multe situații, medicamentele sunt administrate împreună cu chimioterapia. 

Stadiile cancerului de col uterin

După ce cancerul de col uterin este diagnosticat, medicul trebuie să stabilească faza acestuia. Stadiul cancerului spune dacă afecțiunea s-a răspândit și unde. Stadializarea este importantă pentru că ajută medicul să stabilească tratamentul adecvat. Iată care sunt cele 4 stadii ale cancerului de col uterin:

stadiul 1: faza este incipientă. Este posibil ca afecțiunea să se fi răspândit la ganglionii limfatici, dar nu s-a răspândit în alte părți ale corpului.

stadiul 2: este posibil să se fi răspândit în afara colului uterin și să fi ajuns la ganglionii limfatici, însă nu a ajuns la alte părți ale corpului.

stadiul 3: cancerul s-a răspândit în partea inferioară a vaginului sau în pelvis.

stadiul 4: cel mai probabil, cancerul s-a răspândit în afara pelvisului, la organe precum plămâni, oase, ficat. 

Cum se previne cancerul de col uterin

Cea mai simplă metodă de prevenire a cancerului de col uterin este testul Papanicolau. Screeningul presupune preluarea de celule și analiza lor în laborator. Sunt și alte modalități de prevenție:

  • limitarea numărului de parteneri sexuali;
  • utilizarea prezervativului sau a altor modalități de prevenție.

Cancerul de col uterin reprezintă un diagnostic grav; din fericire, există modalități eficiente de prevenție, care pot reduce semnificativ incidența bolii. Contactează medicul specialist pentru mai multe informații și recomandări personalizate! 

Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă