Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

SURSA FOTO: pexels.com

Care sunt cele mai comune afecțiuni ale ficatului și cum pot fi tratate?

Ficatul este un organ esențial pentru digestie și pentru eliminarea toxinelor din organism. De aceea, este printre primele organe care vor avea de suferit dacă avem un stil de viață dezechilibrat și consumăm mult alcool și alimente bogate în grăsimi.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 03.08.2020 - 13:35

Există multe boli care pot să afecteze ficatul: unele sunt moștenite, altele sunt provocate de infecția cu un virus sau de stilul de viață. Iată ce trebuie să știi despre afecțiunile ficatului.

Simptomele unui ficat bolnav

Indiferent de cauza bolii, afecțiunile ficatului au manifestări similare. De aceea, este obligatoriu să mergi la medic, pentru stabilirea unui diagnostic corect, imediat ce observi apariția acestor semne:
- Pielea și albul ochilor capătă o culoare gălbuie
- Dureri abdominale și umflarea abdomenului
- Umflarea picioarelor și gleznelor
- Mâncărimi ale pielii
- Urină închisă la culoare
- Oboseală cronică
- Greață, vomă
- Pierderea poftei de mâncare
- Pierdere în greutate

În urma mai multor investigații specifice (analize de sânge, ecografie abdominală, RMN etc.), medicul va putea pune un diagnostic. Fiecare boală de ficat are o cauză diferită, de aceea și tratamentul este unul specific.

Iată care sunt cele mai comune afecțiuni ale ficatului:

Hepatita

Hepatita este o infecție virală, care provoacă inflamarea și distrugerea ficatului. Este o boală contagioasă, iar pentru unele forme ale bolii (hepatita A și B) există vaccin. Există 5 tipuri ale bolii, dar cele mai frecvente sunt:
- Hepatita A: se transmite prin consumul de apă sau hrană contaminată
- Hepatita B: se transmite prin fluide corporale contaminate
- Hepatita C: se transmite prin sânge contaminat și pe termen lung poate duce la ciroză hepatică.

Unele forme de hepatită, care sunt mai puțin grave, se vindecă de la sine, dar altele pot duce la complicații și necesită tratament cu medicamente antivirale.

Boala ficatului gras

Această boală este provocată de acumularea de grăsimi la nivelul ficatului. Afecțiunea apare de obicei ca urmare a unui stil de viață dezechilibrat. Există două forme ale bolii:
- Boala ficatului gras alcoolic: este provocată de abuzul de alcool.
- Boala ficatului gras non-alcoolic: apare la persoanele care nu consumă alcool, dar au dietă bogată în grăsimi. Există și cazuri în care această boală apare fără ca medicii să descopere o cauză clară, deoarece se poate manifesta și la persoane care au o dietă sănătoasă.

Ambele forme ale bolii pot duce la insuficiență hepatică. Schimbarea dietei, pierderea în greutatea și renunțarea la alcool pot ameliora simptomele. De asemenea, pot fi consumate suplimente alimentare cu rol hepatoprotector, cum este silimarina capsule. Unii medici recomandă silimarina pentru protecția ficatului, deoarece acest produs are proprietăți detoxifiante și antioxidante foarte puternice.

Ciroza

Ciroza se manifestă prin cicatrizarea ficatului și este o complicație care poate fi provocată de mai multe boli: hepatită, sifilis, fibroză chistică, consum excesiv de alcool. Țesutul cicatrizat al ficatului nu mai permite buna funcționare a acestui organ. În primele stadii, ciroza poate fi tratată dacă se descoperă cauza care a produs-o, tratamentul fiind adecvat în funcție de afecțiunea care a dus la această complicație. În ultimul stadiu al bolii, ficatul nu mai funcționează și singura soluție este transplantul hepatic.

Cancerul hepatic

În funcție de tipul de tumoare și de cât de extinsă este boala, medicul poate recomanda operație pentru înlăturarea zonei afectate a ficatului. Acesta este un organ care se regenerează și poate funcționa eficient chiar dacă o parte din el a fost tăiată. O altă soluție este transplantul hepatic, atunci când întregul organ a fost distrus de cancer. Există însă și alte tratamente care pot fi recomandate: radioterapia sau chimioterapia sunt deseori folosite.

Cancerul hepatic poate să apară din mai multe cauze, dar de cele mai multe ori boala este o complicație provocată de alte afecțiuni ale ficatului, care nu au fost tratate (hepatită, ciroză etc).

Acestea sunt cele mai întâlnite boli ale ficatului. Mergi la medic imediat ce observi primele simptome care pot indica o afecțiune hepatică, pentru că tratamentul trebuie început din timp.

Comentarii