12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSănătateCancerul endometrial – Cel mai frecvent tip de cancer uterin

Cancerul endometrial – Cel mai frecvent tip de cancer uterin

Potrivit statisticilor, cele mai frecvente boli oncologice dintre toate cancerele uterine sunt cancerele endometriale care se dezvoltă la femeile aflate la postmenopauză. Aceste cancere reprezintă un procent uriaș din toate cancerele uterine (arată un studiu recent). Sarcomul uterin este mai rar. S-a constatat că până la 10% dintre cancerele de corp uterin sunt sarcoame.

Cancerul endometrial este al 4-lea cel mai frecvent cancer ginecologic și a ajuns să fie considerat cel mai frecvent tip de cancer uterin. Incidența acestui cancer a crescut în ultimele decenii, iar mortalitatea cancerelor uterine de asemenea.

Motivele nu sunt pe deplin înțelese în cancerul endometrial

Cauzele cancerului endometrial se bănuiesc a fi: factorii genetici, factorii familiali, stilul de viață, reducerea echilibrului dintre hormonii estrogen și progesteron din perioada de premenopauză. De exemplu, dezechilibrul de estrogen apare din mai multe motive: obezitate, terapia cu estrogen utilizată un timp prea îndelungat, probleme de infertilitate, menopauză târzie, sindromul ovarului polichistic. 

Experții spun că acest cancer poate să apară mai des la femeile care nu au născut niciodată și care nu sunt active sexual. Riscul de îmbolnăvire poate fi redus prin:

  • Reducerea și evitarea stresului, alegerea unei alimentații sănătoase
  • Efectuarea unui test Babeș Papanicolau o dată pe an
  • Eliminarea consumul de zahăr din dietă, reducerea consumului de sare
  • Realizarea de controale regulate la medic pentru a depista la timp posibile probleme de sănătate.
anatomia organelor reproductive a femeii

Despre cancerul endometrial se spune că este foarte grav, se poate trata în faza incipientă, supraviețuirea la 5 ani este de aproape 83%. Maladia apare la femeile aflate la menopauză și la femeile cu vârsta de 45 de ani sau mai mult. S-a constatat și faptul că 30% dintre femeile cu acest tip de cancer pot fi și mai tinere de 40 de ani.

Simptomele cancerului endometrial sunt: sângerări vaginale anormale, sângerări vaginale prelungite și abundente (chiar și la femeile peste 40 de ani), dureri abdominale inferioare, crampe în zona de sub burtă, crampe în pelvis, secreții vaginale albe, subțiri chiar și în postmenopauză. Sângerarea vaginală anormală este primul semn de îmbolnăvire în 90% din cazurile de cancer endometrial.

Ce programe de screening se folosesc pentru cancerul endometrial?

În prezent, nu există metode bine stabilite pentru depistarea acestui tip de cancer. Totuși, există anumite metode de screening pentru cancerul uterin și anume: examenul citologic, examinarea cu ultrasunete, examinarea țesutului endometrial și histeroscopie. De asemenea, se fac analize de sânge, analize de urină și altele. Astfel se pot depista alte boli, precum diabet, anemie, boli de ficat, boli de rinichi și alte metastaze.

În general, femeile merg la un medic ginecolog când au anumite simptome mai grave, ce sunt deja îngrijorătoare – cum sunt de pildă sângerările anormale. Ele sunt supuse unei examinări cu ultrasunete, prin intermediul cărora se poate observa și endometrul, dacă acesta are o formă ciudată sau este anormal de gros. Medicii spun că endometrul se subțiază și se îngroașă în funcție de ciclul menstrual. Dacă însă se sesizează anumite anomalii, atunci se face și un test pe endometru.

Anumite indicii pot sugera necesitatea de a face investigații mai amănunțite. De exemplu, un test citologic (prin care se prelevează celulele din mucoasa uterului pentru a fi apoi examinate la microscop) poate ajuta chiar și în depistarea cancerului endometrial. Medicii spun că rezultatul testelor pentru acest tip de cancer sunt diferite de rezultatele pentru cancerul de col uterin. Testul citologic Babeș Papanicolau se face pentru cancerul de col uterin. 

Medicul va face o examinare a țesutului endometrial cu anestezie și va putea identifica astfel, în funcție de rezultate, dacă există sau nu anumite anomalii, sau o hiperplazie endometrială.

De asemenea, prin histeroscopie se pot depista anumite patologii uterine și cancerul endometrial.

Tratamentul în caz de cancer endometrial constă în îndepărtarea chirurgicală a uterului, ovarelor, trompelor uterine, ganglionilor limfatici. În acest mod, dacă boala este în fază incipientă, ea poate fi vindecată. În caz avansat se face radioterapie, chimioterapie după intervenția chirurgicală. Cu un tratament precoce, există șanse de supraviețurire la 80% dintre pacienți, de peste 5 ani.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă