Apel la asigurarea tratamentului necesar bolnavilor cronici

Asociaţiile de pacienţi solicită includerea de urgenţă pe lista de medicamente compensate şi gratuite a unor molecule noi pentru tratamentul pacienţilor cu boli precum colita ulcerativă, artrita reumatoidă, limfomul Hodgkin, Boala Crohn sau mielomul multiplu refractar.

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 20.03.2019 - 21:16

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, a spus că pacienţii aşteaptă de mai mult de jumătate de an introducerea pe piaţă a acestor molecule, care deşi au fost aprobate de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, întârzie să fie la dispoziţia pacienţilor, pentru care orice zi contează: „Nu vrem să devenim nişte procesomani, dorim să rezolvăm problemele în dialog cu dumneavoastră. Ne dorim un răspuns ferm în ceea ce priveşte introducerea acestor molecule, avem buget mărit. Aşteptăm de mai bine de jumătate de an aceste molecule şi sper să se întâmple. Sunt aprobate necondiţionat“, a arătat Irimia.

La rândul său, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Radu Gănescu, a spus că timpul unora dintre pacienţi este limitat, aceştia aşteptând de mai mult timp moleculele necesare tratamentului. „Ştim că avem un buget mărit la Ministerul Sănătăţii, ceea ce este un lucru foarte bun şi îl apreciem, ştim că sănătatea este o prioritate. Din păcate, suntem în cea de-a zecea lună când în HG 720 nu au mai intrat medicamente cu rambursare necondiţionată. Suntem ferm convinşi că multe dintre ele sunt fără alternativă în piaţă, unele cu costuri chiar mai mici şi chiar orfane. Timpul pacienţilor este limitat şi aşteptăm aceste produse încă din 2017“, a afirmat Gănescu, potrivit Agerpres. Totodată, Izabela Grosu, reprezentantul pacienţilor care suferă de Boala Crohn şi colita ulcerativă, a cerut introducerea cât mai repede a moleculei Vedolizumab, necesară în tratarea acestor afecţiuni.

Prezent la dezbatere, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a precizat că vor fi introduse în prima etapă medicamentele care sunt deja pe contractele cost-volum, urmând ca periodic să fie introduse moleculele care au fost analizate de către ANBMDM: „Este adevărat, mai sunt încă molecule pe care va trebui să le introducem, dar, am spus-o şi la întâlnirea cu reprezentanţii firmelor de medicamente inovative şi generice, va trebui să continuăm să lucrăm pe acel grup de lucru privind taxa clawback, pentru că introducerea de noi molecule înseamnă creşterea taxei de clawback. Trebuie să avem grijă şi de pacienţii care folosesc inovative şi de pacienţii care folosesc generice. În această primă etapă vom introduce medicamentele care sunt deja în contractele cost-volum, urmând ca trimestrial, periodic să introducem moleculele celelalte care au fost analizate. Nu se pune problema să nu introducem aceste molecule. Este vorba despre un timing care am cerut să fie respectat de către toate companiile, tocmai pentru a putea echilibra această taxă de clawback. Ştiţi foarte bine, pericolul este să dispară medicamentele ieftine, nu vrem asta“, a declarat Pintea.    

Comentarii