Aerul condiţionat: cum să-l folosim fără să ne îmbolnăvim

Căldură excesivă din timpul verii poate fi anihilată rapid de un sistem de răcire eficient în locuinţă sau la birou. Însă, problemele de sănătate care pot apărea sau se pot accentua din cauza folosirii aerului condiţionat sunt numeroase şi destul de grave.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 03.07.2019 - 22:39

Specialiştii recomandă modelele de aparate de aer condiţionat din clasele energetice A sau A++, care oferă un confort sporit cu un consum redus de energie. În primul rând, este important să setăm corect temperatura şi intervalele orare în care va funcţiona aparatul. Totodată, jetul de aer rece nu trebuie să fie îndreptat direct către persoanele care îşi desfăşoară activitatea în încăperea în care este aerul condiţionat. În cazul în care este vorba de case, nu de birouri, este recomandat ca aparatele să fie instalate pe hol, astfel încât să răcească aerul din încăperi, în mod indirect, pentru a se evita producerea parezelor sau a nevralgiilor. 

Temperatura medie din interiorul unei încăperi ar trebui să fie de aproximativ 24°C atunci când suntem prezenţi în spaţiul respectiv, iar în lipsa noastră putem menţine o temperatură constantă de 26–27°C. De asemenea, este importantă și curățarea periodică a filtrelor aparatului de aer condiționat, care se pot impregna cu impurităţi sau microorganisme periculoase. În plus, aerul care trece printr-un filtru murdar poate transmite bacterii şi virusuri care provoacă boli respiratorii şi reacţii alergice. Una dintre cele mai cunoscute şi mai periculoase este boala provocată de bacteria Legionella pneumophila. 

În general, diferența de temperatură dintre interior și exterior nu ar trebui să fie mai mare de 5 grade Celsius. În zilele cu temperaturi caniculare, de 37-38 de grade şi cu un indice de temperatură-umezeală ce depăşeşte confortul fizic, temperatura optimă ambientală este cuprinsă între 18 și 22 de grade. Dar, atenţie! Trecerea de la interior la exterior sau invers în zilele extrem de călduroase nu trebui să se facă brusc pentru a evita un şoc termic. Cel mai recomandat este ca persoana respectivă să se obişnuiască treptat cu temperatura din exterior, în caz contrar pot să apară probleme respiratorii şi tulburări neuro-vegetative. Medicii atrag atenţia că aerul rece şi uscat poate avea o serie de efecte neplăcute sau chiar grave asupra sănătăţii. Astfel, poate provoca răceală sau chiar pneumonie, laringită, sinuzită, rinită, astm, dureri de cap, de măsele, ale spatelui, gâtului, precum şi dureri intercostale. De asemenea, şi ochii pot fi afecţati de aerul conditionat, apărând iritaţiile şi lăcrimarea.

 

 

 

Comentarii