17.4 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSănătate5,1 miliarde euro pentru noul program de sănătate al Uniunii Europene

5,1 miliarde euro pentru noul program de sănătate al Uniunii Europene

Deputații europeni au ajuns la un acord cu Consiliul European pentru programul de sănătate UE în perioada 2021 – 2027. EU4Health, în valoare de 5,1 miliarde euro, va contribui la remedierea deficiențelor apărute în criza pandemiei de Covid-19 și va spori calitatea și refacerea sistemelor de sănătate ale țărilor membre, sunt de părere deputații europeni.

„Luni seară, negociatorii Parlamentului au convenit asupra unui acord cu statele membre pentru a intensifica în mod semnificativ acțiunea UE în sectorul sănătății printr-un „Program EU4Health” dedicat de 5,1 miliarde EUR, ca parte a bugetului pe termen lung acordat recent al UE. Noul program va sprijini acțiunile în domeniile în care contribuția UE va fi în mod clar valoroasă, va investi în măsuri de promovare a sănătății și de prevenire a bolilor și va pregăti sistemele europene de sănătate pentru a face față amenințărilor viitoare asupra sănătății.”, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Sprijinirea statelor membre în elaborarea standardelor de asistență medicală de calitate la nivel național va fi unul dintre obiectivele specifice ale programului, iar prin îmbunătățirea rezistenței sistemelor de sănătate, EU4Health va pregăti UE mai bine pentru amenințările transfrontaliere majore pentru sănătate. Acest lucru ar trebui să permită UE să facă față nu numai viitoarelor epidemii, ci și provocărilor pe termen lung, cum ar fi îmbătrânirea populației și inegalitățile în materie de sănătate.

„Criza COVID-19 a expus nevoia unor instrumente de sănătate bine definite și finanțate în mod adecvat. De asemenea, trebuie să stimulăm inovația și să investim mai mult în sănătate în general. A fost crucial să se mărească finanțarea pentru programul EU4Health de la 1,7 miliarde euro la 5,1 miliarde euro pentru a putea face față pandemiilor viitoare și a amenințărilor la adresa sănătății și pentru a face sistemele noastre de sănătate mai rezistente. De asemenea, mă bucur că această înțelegere va contribui la stabilirea unei rezerve de produse relevante pentru criza sănătății, cum ar fi medicamentele esențiale, vaccinurile și dispozitivele medicale.”, a declarat Cristian Bușoi (PPE), raportorul Parlamentului.

20% din bugetul total este rezervat pentru promovarea sănătății și prevenirea bolilor prin abordarea riscurilor pentru sănătate, cum ar fi consumul nociv de alcool și tutun. Digitalizarea asistenței medicale, inclusiv prin sprijinirea creării unui spațiu european de date privind sănătatea, face, de asemenea, parte din acord.

Sprijinirea acțiunilor pentru promovarea accesului la asistență medicală de calitate, inclusiv accesul la asistența medicală sexuală și reproductivă și lupta UE împotriva cancerului este, de asemenea, o prioritate.

Cele mai citite

VIDEO. A câștigat primul titlu de campion mondial la snooker. Englezul Kyren Wilson l-a învins pe Jak Jones

Kyren Wilson a obținut primul său titlu de campion mondial la snooker, după ce l-a învins în finală, cu scorul de 18-14, pe galezul...

Cutremur în România, cu magnitudinea 4,1 

Un cutremur de intensitate medie, având magnitudinea de 4,1 pe scara Richter, a avut loc marți după-amiază, la ora 18:32, în județul Buzău, conform...

VIDEO. Macron și Xi cer un armistițiu olimpic

Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat pentru un "armistiţiu olimpic" în toate conflictele din lume pe durata desfăşurării Jocurilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă