13 decese la Institutul Marius Nasta din cauza unei bacterii periculoase

17 pacienţi au fost infectaţi cu acinetobacter de la începutul acestui an, dintre care 13 au murit, potrivit unei informări a managerului Institutului ''Marius Nasta'', Beatrice Mahler, care precizează însă că toţi pacienţii diagnosticaţi aveau multiple afecţiuni cronice.

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 06.03.2019 - 10:49

"În anul 2018, în institut, au fost raportate 51 de infecţii nosocomiale cu mai mulţi germeni. Din 01.01.2019, s-au raportat către DSP 14 infecţii la pacienţi cu acelaşi germene. În 2019, ca urmare a analizei cazurilor de infecţii din institut, acinetobacter a fost identificat la 17 pacienţi, din care 4 s-au externat şi 13 au decedat. Toţi pacienţii diagnosticaţi erau cu multiple afecţiuni cronice şi spitalizări anterioare. Raportarea către DSP s-a făcut pentru 14 cazuri, pentru că la 3 dintre pacienţi confirmarea infecţiei s-a făcut postmortem", se arată în informare. Potrivit Agerpres, la cele trei controale ale DSP au fost aplicate două avertismente şi 16 amenzi, cu un total de 12.500 lei. Managerul afirmă că procedurile de curăţenie din blocul operator şi ATI, închise recent de inspectorii DSP, sunt în curs de finalizare. "În funcţie de discuţiile cu medicii de la DSP, mâine putem recolta probe de control, pentru ca după 72 ore să deschidem ATI", precizează Mahler.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, declara recent că nu doar bacteriile sunt responsabile pentru decesul pacienților de la Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, aceștia având o serie de comorbidități şi cu un prognostic rezervat încă de la internare: „Să nu uităm că în acel spital vin foarte multe cazuri grave din ţară, în faze terminale, deci nu putem da vina pe bacterie că a ucis pacienţii, nici vorbă; erau pacienţi taraţi, cu prognostic rezervat din start”. Ea a mai spus că a fost de acord cu închiderea blocului operator și a secției de terapie intensivă de la Institutul “Marius Nasta” după decesul pacienților. “Am fost informată şi am fost de acord cu închiderea blocului operator şi mi se pare absolut normal să luăm aceste decizii atunci când situaţia o cere, la fel cum am închis până acum şase sau şapte clinici estetice. Până la urmă, trebuie să facem odată ordine în sistem şi să facem ceea ce trebuie; avem reguli, să le aplicăm”, a subliniat Sorina Pintea.

Comentarii