22.4 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăȘtirile zileiAndrei Baciu, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății, a făcut o retrospectivă...

Andrei Baciu, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății, a făcut o retrospectivă a celor mai importante descoperiri științifice din anul 2022

Ministrul a rezumat într-o postare pe contul social descoperirile care dau startul rezolvării în viitor a marilor probleme medicale:

“Știi care sunt cele mai importante descoperiri științifice din acest an?

2022 nu a însemnat doar crize, dificultăți economice și provocări pentru zona de energie. Anul care tocmai se încheie este și anul multor descoperiri științifice, cu un potențial uriaș de a rezolva în viitor multe dintre problemele omenirii din zona medicală. 

Pe scurt:

🧬 Secvențierea genomului omului de Neanderthal, descoperirea care aduce răspunsuri la problemele actuale ale medicinei

👉Geneticianul suedez Svante Pääbo a realizat ceva ce nimeni nu credea că este posibil: a secvențiat genomul omului de Neanderthal, o rudă dispărută a oamenilor din zilele noastre, și a demonstrat o legatura cu Omul de Denisova. Activitatea sa răspunde multor întrebări, inclusiv la cele care au legătură cu modul în care sistemul nostru imunitar reacţionează la infecţii. Drept răsplată, cercetătorul a primit premiul Nobel pentru Medicină. 🥇

💡Tehnologia și inovația ne conduc spre noi descoperiri

👉Inteligența artificială a deschis calea spre rezolvarea necunoscutelor din domeniul biologiei, ceea ce ar putea conduce la noi medicamente și tratamente farmaceutice. Astfel, un program AI a reușit să prezică structurile 3-D ale proteinelor din secvența lor de aminoacizi, identificând astfel structurile a aproximativ 200 de milioane de proteine.

💡Pas uriaș în domeniul transplanturilor de organe

👉O echipă de cercetatori de la Universitatea Yale a reușit să mențină fluxul sanguin și să revitalizeze organele unor animale de laborator, la o oră după moartea lor. O reușită care ar putea ajuta în viitor medicina, prin prelungirea viabilității organelor ce urmează a fi transplantate.

💊Noi tratamente și medicamente revoluționare

– Tratarea cancerului cu ajutorul unor vaccinuri personalizate pentru a stimula sistemul imunitar să recunoască și să atace celulele canceroase.

– Un tratament pentru depresia postpartum care influențează regiunile creierului responsabile de bunăstare, mai degrabă decât să perturbe echilibrul hormonal al întregului organism.

– Un tratament care ajută la scăderea colesterolului LDL ridicat. Tratamentul este injectabil și se administrează o dată la trei luni, fiind necesare în total trei doze. 

– Un medicament care promite rezultate spectaculoase care sa ajute în lupta cu diabetul de tip 2 și, în același timp, vizează și tratarea obezității.

– Repararea țesutului nervos deteriorat prin utilizarea celulelor stem. 

Tot acest efort depus de cercetători va fi tradus prin o viață mai bună pentru noi și generațiile care urmează. Desigur că munca oamenilor de știință este continuă, ea nu se încheie niciodată. 

Pentru tine care a fost descoperirea anului? Lasă-mi un mesaj în comentarii.”

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Accident la trecere la nivel cu calea ferară dintre Avrig-Făgăraș

București, 11 mai 2024 Astăzi, 11 mai 2024, în jurul orei 08:00, la o trecere la nivel cu calea ferată dintre Avrig-Făgăraș, șoferul unui autovehicul...

ONU cere anchetă independentă, după descoperirea unor gropi comune în Gaza

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut vineri o anchetă "independentă" şi "imediată" după descoperirea în jurul spitalelor din Gaza a...

COMUNICAT DE PRESĂ „SPITALUL FOIȘOR” DESPRE STAREA PACIENTULUI FLORIN PIERSIC

Evaluarea pacientului Florin Piersic, făcută în dimineața de 11.05.2024, arată o îmbunătățire a valorilor/indicatorilor biologici și o ameliorare a stării generale. A început procesul...
Ultima oră
Pe aceeași temă