10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăValeriu Stoica analizează ideea privind schimbarea formei de guvernământ

Valeriu Stoica analizează ideea privind schimbarea formei de guvernământ

Valeriu Stoica, fost ministru al Justiției din partea PNL, analizează ideea privind schimbarea formei de guvernământ în România.

“Nu mai cred astăzi că forma de guvernământ stabilită prin actuala Constituție este sursa disfuncționalităților și eșecurilor sistemului politic din România. Dimpotrivă, în ultimii ani am înțeles, și cred că am înțeles bine, reflectând la crizele politice postdecembriste, numeroase și variate, că republica semiprezidențială – formulă simplificată, chiar dacă nu și exactă, pentru a denumi această formă de guvernământ – a fost și este o sursă de stabilitate și de dezamorsare a conflictelor politice”, explică Valeriu Stoica într-o postare pe LinkedIn.

Fostul ministru al Justiției acceptă ideea că ar fi oportună o modificare a Constituției. O asemenea modificare ar avea scopul să definească mai precis forma de guvernământ din România.

“Ezitarea Constituantei din 1991, menținută cu ocazia revizuirii din 2003, între republica parlamentară și republica prezidențială, ar fi cauza principală a tuturor eșecurilor înregistrate de autoritățile publice în perioada postdecembristă. Și dacă aceasta este cauza problemei, soluția ei este foarte simplă: o nouă Constituție sau o revizuire substanțială a celei în vigoare pentru a se adopta o formă de guvernămînt clară”, explică Valeriu Stoica.

Nu este necesară schimbarea formei de guvernământ dar ar putea fi definită mai precis în Constituție

Valeriu Stoica precizează că forma de guvernământ este definită în Constituția României după modelul celei din Franța. În Franța, forma de guvernământ este calificată drept republică semiprezidențială. Totuși, atribuțiile președintelui României sunt mai reduse decât ale președintelui Franței.

“Această diferență nu este însă atît de importantă încît să excludă calificarea formei de guvernămînt din România ca republică semiprezidențială”, explică Valeriu Stoica.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă