Valeriu Stoica, fost ministru al Justiției din partea PNL, analizează ideea privind schimbarea formei de guvernământ în România.
„Nu mai cred astăzi că forma de guvernământ stabilită prin actuala Constituție este sursa disfuncționalităților și eșecurilor sistemului politic din România. Dimpotrivă, în ultimii ani am înțeles, și cred că am înțeles bine, reflectând la crizele politice postdecembriste, numeroase și variate, că republica semiprezidențială – formulă simplificată, chiar dacă nu și exactă, pentru a denumi această formă de guvernământ – a fost și este o sursă de stabilitate și de dezamorsare a conflictelor politice”, explică Valeriu Stoica într-o postare pe LinkedIn.
Fostul ministru al Justiției acceptă ideea că ar fi oportună o modificare a Constituției. O asemenea modificare ar avea scopul să definească mai precis forma de guvernământ din România.
„Ezitarea Constituantei din 1991, menținută cu ocazia revizuirii din 2003, între republica parlamentară și republica prezidențială, ar fi cauza principală a tuturor eșecurilor înregistrate de autoritățile publice în perioada postdecembristă. Și dacă aceasta este cauza problemei, soluția ei este foarte simplă: o nouă Constituție sau o revizuire substanțială a celei în vigoare pentru a se adopta o formă de guvernămînt clară”, explică Valeriu Stoica.
Nu este necesară schimbarea formei de guvernământ dar ar putea fi definită mai precis în Constituție
Valeriu Stoica precizează că forma de guvernământ este definită în Constituția României după modelul celei din Franța. În Franța, forma de guvernământ este calificată drept republică semiprezidențială. Totuși, atribuțiile președintelui României sunt mai reduse decât ale președintelui Franței.
„Această diferență nu este însă atît de importantă încît să excludă calificarea formei de guvernămînt din România ca republică semiprezidențială”, explică Valeriu Stoica.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!