9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăAldineBulgaria și România amenință Canada cu veto asupra acordului de liber schimb

Bulgaria și România amenință Canada cu veto asupra acordului de liber schimb

Bulgaria și România avertizează că ar putea bloca acordul de liber schimb între Uniunea Europeană și Canada din cauza "tratamentului discriminatoriu" aplicat de Ottawa cetățenilor lor în materie de vize, informează portalul EUObserver, citat de Agerpres.

"Ar fi foarte dificil pentru guvernele din Bulgaria și România, în circumstanțele actuale, să găsească argumente pentru a promova adoptarea … (acordului comercial cu Canada) atât timp cât Canada impune în continuare un tratament discriminatoriu cetățenilor noștri", au afirmat ambasadorii la Uniunea Europeană ai celor două state, într-o scrisoare comună.

Scrisoarea, care a fost consultată de EUObserver, a circulat joi înaintea unei reuniuni a miniștrilor comerțului din UE, desfășurată vineri la Bruxelles.

Demersul celor două state survine pe fondul planurilor UE de a oficializa un acord de parteneriat strategic și liber schimb cu Ottawa cu ocazia viitorului summit UE-Canada, din luna octombrie.

"Absența angajamentului din partea părții canadiene și a unui calendar precis de eliminare a obligativității vizelor … pune guvernul bulgar într-o situație foarte neplăcută în a-și da acordul pentru tratatul" comercial, le-a declarat ambasadorul bulgar Dimităr Țancev miniștrilor europeni vineri.

Potrivit unui diplomat european, citat de EUObserver, declarațiile lui Țancev, care s-a adresat la reuniune în locul ministrului bulgar, au fost primite cu tăcere de reprezentanții altor state membre.

Comisia Europeană, a adăugat aceeași sursă diplomatică, a asigurat Bulgaria și România că depune eforturi pentru a obține reciprocitatea vizelor, afirmând însă că aceste state nu ar trebui să amestece disputa legată de vize cu acordul comercial.

Potrivit EUObserver, rămâne de văzut dacă Bulgaria și România se vor afla în poziția de a se opune prin veto acestui acord.

Avocații Comisiei dezbat încă dacă acesta este un tratat comun între UE, statele membre și Canada, sau un simplu acord UE-Canada. În primul caz, el ar trebui ratificat prin consens în Consiliul UE și de toate cele 28 de parlamente naționale, ceea ce le-ar oferi Bucureștiului și Sofiei opțiunea de a-l bloca. În varianta a doua, ar putea fi ratificat printr-un vot în Consiliu, unde Bulgaria și România nu ar dispune de o pondere suficientă.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă