22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăPoliticăUDMR: În politică, ne putem asocia cu cine putem şi nu cu...

UDMR: În politică, ne putem asocia cu cine putem şi nu cu cine am dori

„Numărul posibilităţilor noastre a fost destul de limitat”, a spus Kelemen. Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la Congresul UDMR, că Uniunea a căutat asocierile cu acele partide cu ajutorul cărora să ducă la succes interesele minorităţii maghiare, fie în cazul şcolilor, fie în cazul dreptului de folosire a limbii materne, informează Mediafax.

„Acum pot să spun că în asocierile pe care le-am făcut am fost îndrăzneţi, pentru că am căutat posibilităţi şi nu scuze. Numărul posibilităţilor noastre a fost destul de limitat. Am căutat încotro o putem lua, cu cine putem să ducem la succes interesele minorităţii maghiare, fie fiind vorba de şcoli, instituţii de învăţământ, de dreptul de folosire a limbii materne. Nu ne-am legat de mâini şi de picioare la autorităţile locale. Am luat în considerare dorinţa majorităţii şi am respectat-o întotdeauna. Ne-am coalizat cu liberalii şi în altă parte am lucrat împreună cu social-democraţii. Asta în funcţie de posibilităţile care erau date în autoritatea locală respectivă. La nivel naţional, de doi ani avem o cooperare cu coaliţia guvernamentală. Şi în această chestiune am fost pragmatici, dar pot să vă spun că în politică ne putem asocia cu cine putem şi nu cu cine am dori sau cu cine am avea posibilitatea să fim mai aproape din punct de vedere ideologic”, a spus Kelemen.

Acesta a criticat relaţia cu PNL, spunând că degeaba UDMR se află în aceeaşi mare familie a PPE cu liberalii, deoarece nu au avut niciun rezultat împreună.

„În toate problemele de minoritate ne-au împiedicat, la fel ca şi USR, care a vorbit de înnoirea politicii româneşti. Nu vorbesc de vechii naţionalişti, pentru că de la ei nici nu ne-am aşteptat la altceva, ne-am obişnuit cu modul lor de gândire, cu mentalitatea, cu modul lor de a lucra. Tocmai de aceea, din partea PNL-USR, în relaţia noastră cu coaliţia nu putem să înţelegem nicio critică altfel decât ca un rezultat al luptei de politică internă. Bineînţeles că îi respectăm şi pe ei, pentru că din dorinţa alegătorilor ei se află în Parlament şi cerem şi noi acelaşi respect din partea lor şi nu putem decât să sperăm că raportul în ceea ce priveşte minoritatea maghiară o să se schimbe”, a spus liderul UDMR.

Acesta a precizat că în ultimii doi ani i s-a oferit UDMR şi posibilitatea de a face parte din coaliţia guvernamentală, dar nici în 2017 şi nici în 2018 conducerea Uniunii nu a considerat că sunt asigurate condiţiile necesare pentru acest lucru, astfel că a fost refuzată oportunitatea.

„Am spus un <nu> ferm acelei opoziţii care, după ce ne-a atacat în permanenţă minoritatea, ne-a spus să venim să votăm pentru îndepărtarea Guvernului. Niciodată nu am negat că ne-am putut imagina un guvern mai bun decât de cel care este sau cel care a fost, cel puţin din trei cauze. În coaliţie majoritatea există şi fără noi şi nici cu noi nu ar fi putut obţine majoritatea opoziţia. Opoziţia nu a putut şi nici nu a vrut să ne arate niciun fel de alternativă, pentru că nu avea nici şef de guvern, nici program de guvernare şi nici propuneri pentru miniştri”, a explicat Kelemen.

Cele mai citite

Lista PSD pentru Consiliul General începe cu Firea, Negoiță și Băluță. Piedone nu figurează

Lista candidaților propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București începe cu Gabriela Firea, Robert Negoiță, Daniel Băluță și Dan Cristian Popescu. Pe lista...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...
Ultima oră
Pe aceeași temă