Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Tudose nu-l demite pe șeful Poliției. Războiul din PSD se mută în Guvern

  • Ministrul de Interne, Carmen Dan, ceruse înlăturarea lui Bogdan Despescu
  • Carmen Dan a plecat de la Guvern la Camera Deputaților

Premierul Mihai Tudose a lăudat modul în care a acționat poliția în cazul pedofilului

Romulus Georgescu

Actualizat: 10.01.2018 - 16:00

UPDATE Carmen Dan s-a deplasat la Camera Deputaților, instituție condusă de Liviu Dragnea. Parlamentul este, oficial, în vacanță și nu este clar cu cine s-a întâlnit ministrul de Interne. 

UPDATE Premierul Mihai Tudose și ministrul Carmen Dan au avut o discuție după ședința de Guvern de astăzi.

Premierul Mihai Tudose a anunţat că a avut o discuţie cu şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu, şi că i-a cerut ca într-o săptămână să îi prezinte un raport cu măsurile luate urmare a cazului agentului de Poliţie care a agresat sexual doi minori într-un lift. Premierul a felicitat Poliţia pentru că l-a prins pe agresor în două zile.

”Am avut o discuţie cu domnul Bogdan Despescu, mi-a prezentat raportul. Am înţeles de pe surse că noua propunere (Cătălin Ioniță n.r.) şi-a declinat intenţia de a ocupa funcţia. Şi l-am rugat pe domnul Despescu ca într-o săptămână să îmi prezinte măsurile luate de domnia sa pentru remedierea situaţiei. Ceea ce totuşi trebuie remarcat este că acel făptaş a fost totuşi prins în două zile. Este o notă foarte bună pentru Poliție”, a declarat Tudose, la începutul ședinței de guvern.

Bogdan Despescu s-a întâlnit miercuri cu premierul Mihai Tudose la sediul Guvernului, pentru a-i prezenta un raport de activitate. Şeful Poliţiei Române are rang de secretar de stat, iar ordinul de eliberare din funcţie a acestuia ar trebui semnat de premierul Mihai Tudose.

Răceala dintre Mihai Tudose și Carmen Dan s-a făcut simițită și înaintea ședinței de Guvern. Cu o jumătate de oră înainte, premierul Tudose s-a întâlnit cu o serie de miniștri, pentru o discuție informală, dar Carmen Dan nu a participat ducându-se direct în sala în care urma să aibă loc reuniunea Executivului.

 

Ce a cerut Carmen Dan

Ministrul Carmen Dan a anunţat, marţi, că a transmis premierului propunerea de schimbare din funcţie a şefului Poliţiei Române Bogdan Despescu, care va fi înlocuit de Cătălin Ioniţă ca interimar, ea spunând că este total nemulţumită de explicaţiile pe care le-a primit din partea Poliţiei Române în cazul poliţistului acuzat de agresiuni sexuale şi consideră insuficiente măsurile anunţate.

Întrebată dacă este reală informaţia apărută în spaţiul public, potrivit căreia Tudose i-ar fi spus să nu trimită propunerea pentru că nu o va semna, Carmen Dan a evitat răspunsul, dar nu a negat un asemenea dialog. ”Eu am motivat decizia mea. Sper să conteze.Nu mi-a spus în mod expres că ar conta, nici nu i-am cerut. I-am spus că fac aceste propuneri şi dânsul e liber să ia ce decizii vrea”, a mai spus Ministrul de Interne.

Carmen Dan a declarat că a fost informată oficial de şeful poliţiei Române că agresoul pedofil este poliţist în cursul zilei de luni, la ora 11.25, ”în timp ce pe ecrane rula informaţia că agresorul minorilor e poliţist”.

 

Scenariile PSD

Declarația lui Tudose ar putea fi un semnal că ministrul de Interne trebuie să demisioneze, din moment ce o propunere a sa a fost invalidată de premier. În acest caz, ar putea interveni în ecuaţie Liviu Dragnea, cel care o susţine pe Carmen Dan. De altfel, fostul premier Victor Ponta a susținut că ministrul de Interne ar vrea să demisioneze dar Dragnea nu este de acord.

În ultimă instanţă, Liviu Dragnea ar putea convoca o şedinţă şi le-ar putea cere celorlalţi lideri PSD să dea un vot prin care să îi ceară premierului să îl demită pe şeful Poliţiei. Un astfel de vot nu ar avea forță juridică, dar  ar fi o măsurare a puterilor celor doi în PSD. Ar fi un preambul pentru confruntările mai ample ce se anunţă atunci când se va da un vot pentru restructurare sau pentru un congres extraordinar.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine