15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăTensiuni în București, tensiuni în Guvern. Sănătatea, subiect fierbinte în coaliție

Tensiuni în București, tensiuni în Guvern. Sănătatea, subiect fierbinte în coaliție

Patru spitale din Sectorul 1 vor ajunge cel mai probabil în subordinea Consiliului General al Municipiului București (CGMB), după ce Consiliul Local a luat o hotărâre în acest sens. Cele patru spitale sunt Floreasca, Grigore Alexandrescu, de Oftalmologie şi spitalul de Arşi.

După decizie, liderul PSD București, Gabriela Firea, a acuzat că primarul sectorului 1, Clotilde Armand, ar fi tăiat finanțarea spitalelor și a anunțat că PSD va ataca hotărârea în contencios. Armand susține însă că primăria va finanța în continuare cheltuielile de funcționare și întreținere la fel ca și până acum. Ea a acuzat fosta administrație PSD că a scăzut continuu finanțarea cheltuielilor de întreținere a celor patru spitale începând din 2018.

„Nu s-a tăiat nimic. (…) s-au trecut patru spitale din administrarea Sectorului 1 în administrarea Consiliului General al Municipiului București. Știți de ce? Pentru că există o decizie a Curții de Conturi care ne spune asta”, a scris ea. Armand a mai spus că decizia a fost luată, de fapt, printr-o hotărâre de Consiliu local în 2010 și că există o hotărâre de guvern care prevede că aceste spitale sunt finanțate de stat.

Primarul general, Nicușor Dan, a reacționat spunând că Primăria Capitalei este dispusă să preia acele proiecte și instituții din București de care „nu se poate ocupa” altcineva. „Eu sunt absolut deschis să administrez cât mai multe lucruri care privesc calitatea vieții bucureștenilor, doar să fie asigurată finanțarea către Primăria Municipiului București pentru asta. Dacă cineva nu se poate ocupa de aceste proiecte și instituții din Capitală, atunci eu declar că vreau să le administrez împreună cu echipa Primăriei, cu condiția să ni se asigure banii necesari”, a scris Dan.

Viziuni diferite 

În ceea ce privește sănătătea, lucrurile nu merg foarte bine nici la vârful guvernului. Premierul Florin Cîțu și ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, au păreri diferite atât despre modalitatea de gestionare a campaniei de vaccinare, cât și despre modalitatea de calcul a ratei de infectare cu COVID-19. Cu toate acestea, Cîțu spune că nu există tensiuni în interiorul guvernului.

„Nu există tensiuni. Da, ne mai contrazicem pentru că cred că informaţiile nu ajung întotdeauna la noi în acelaşi timp. Sunt câteva lucruri la care eu ţin foarte mult, campania de vaccinare eu o văd într-un mod pozitiv, nu sunt adeptul măsurilor punitive, când vine vorba despre o campanie de vaccinare care are ca scop să aibă câţi mai mulţi oameni vaccinaţi”, a declarat Cîțu.

Pe de altă parte, nici o remaniere nu este de dorit. „Nu iau în calcul remanierea în acest moment, nu sunt scandaluri… Este o coaliţie nouă, o coaliţie care vine după câţiva ani de zile de campanie electorală şi cred că suntem încă la început, dar este o coaliţie care devine din ce în ce mai puternică în fiecare zi”, a declarat Florin Cîţu. 

„Nu iau în calcul remanierea în acest moment, nu sunt scandaluri… Este o coaliţie nouă, o coaliţie care vine după câţiva ani de zile de campanie electorală şi cred că suntem încă la început”. FLORIN CÎȚU, PRIM-MINISTRU

 

TEHNIC VORBIND

Tăieri

Clotilde Armand a acuzat fosta administrație PSD că a scăzut continuu finanțarea cheltuielilor de întreținere a celor patru spitale.

2017-2020

Finanțarea a fost de 21 de milioane de lei în 2017, la 8 milioane în 2018 și 5 milioane în anul 2019 pentru ca în 2020 să ajungă la 3 milioane de lei.

Transferul spitalelor

Consiliul Local al Sectorului 1 a hotărât în data de 29.10.2010 trecerea celor patru spitale din administrarea Sectorului 1 în administrarea CGMB, spune Armand.

Cele mai citite

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...
Ultima oră
Pe aceeași temă