Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Tăriceanu: Statul de drept e sub asediul sistemului paralel de putere

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat, într-o postare pe o rețea de socializare, că statul de drept din România este sub asediul sistemului paralel de putere, respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale fiind în regres uriaș.

Teodora Cimpoi 0 comentarii

Actualizat: 04.02.2018 - 16:08

 

Tăriceanu susţine că elementele esenţiale ale statului de drept sunt: prevalenţa drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor în faţa instituţiilor; instituţii alese democratic ce exercită puterea în baza legitimităţii date de votul alegătorilor, fără a exista interferenţa instituţiilor de forţă; separaţia şi controlul reciproc al puterilor, precum şi „domnia legii”, Constituția fiind legea supremă și fundamentală.

„În aceste puncte, statul de drept din România este sub asediul sistemului paralel de putere. Majoritatea românilor văd cu îngrijorare că România a cunoscut un regres uriaş în ceea ce priveşte respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, inclusiv faţă de primii ani de după 1990, când o serie de instituţii de forţă nu se reformaseră încă. În fiecare zi, la biroul de la Senat primesc sesizări din partea unor cetăţeni care condamnă încălcări flagrante ale drepturilor şi libertăţilor. Când merg în teritoriu, vorbesc cu oameni care îmi împărtăşesc îngrijorările lor. Pe prima pagină a ziarelor şi la televiziuni, românii au văzut o avalanşă de cazuri care arată abuzurile comise de cei care lucrează în aşa-zisul câmp tactic”, precizează Tăriceanu într-o postare pe Facebook, ca drept la replică la un post de televiziune.

Preşedintele Senatului mai susţine că, „în ultimul timp, au apărut noi şi noi dovezi legate de încercările de denaturare a procesului democratic de către statul paralel”.

„Sunt multe semne de întrebare legate de încercarea de influenţare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din 2009, atunci când şefi ai instituţiilor de forţă stăteau la masă cu oameni politici. Avem şi certitudini legate de abuzuri ale statului paralel împotriva oamenilor politici, în încercarea de a influenţa momente electorale cheie. Un astfel de moment a fost în 2014, atunci când a existat un mandat de supraveghere pe numele mai multor politicieni, printre care m-am numărat”, subliniază Tăriceanu.

El susţine că oameni de la vârful instituţiilor de forţă refuză să se supună oricărui fel de control democratic. „În ceea ce priveşte al treilea punct, vedem pe zi ce trece oameni de la vârful instituţiilor de forţă, unde corupţia iese la suprafaţă într-o dimensiune uriaşă şi care refuză să se supună oricărui fel de control democratic. În Statele Unite, procurorul general se prezintă la orice solicitare a Congresului pentru a da explicaţii. În România, avem refuzuri şi o fugă constantă de responsabilitate care denotă mentalitatea celor care se consideră mai presus de lege”, mai menţionează Tăriceanu.

El a adăugat că în România sunt declaraţii din partea „celor care trebuie să aplice legea”, prin care este pus sub semnul întrebării dreptul Parlamentului de a legifera, cu toate că Parlamentul este unica autoritate legiuitoare.

Tăriceanu a făcut mai multe referiri la „statul palarel” în ultimul timp, cele mai recente fiind chiar cele de miercuri, când a afirmat că George Cristian Maior, Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă sunt câţiva dintre „capii sistemului paralel de putere”. 

Comentarii