România, model de eficiență în combaterea pandemiei

Restricțiile impuse de guvernul de la București, deși, inițial, extrem de criticate, au făcut ca România să devină una dintre țările care a ținut sub control cel mai eficient epidemia de coronavirus.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

13.05.2020 - 21:14

Starea de urgență, care a durat în România două luni, a permis autorităților să țină sub control, cu o eficiență remarcabilă, epidemia de coronavirus. Acest lucru e demonstrat de date internaționale neutre, pe care, probabil, românii care au criticat restricțiile nu vor să le cunoască.

Iată aceste date. Până în ziua de miercuri, 13 mai, la ora 13, România avea 16.002 cazuri confirmate de coronavirus, dintre care 1.016 s-au soldat cu deces. Asta înseamnă o rată de deces, în rândul pacienților cu Covid-19, de 6,3 la sută.

Potrivit datelor centralizate pe site-ul www.worldometers.info, pe plan mondial fuseseră confirmate, până miercuri, 4,363,011de cazuri de coronavirus, inclusiv 293,348 de morți. Adică o rată medie de deces de 6,72 la sută – peste cea a României.

Aceste rezultate ale României s-au atins prin disciplină (impusă prin amenzi și chiar prin dosare penale) și prin munca personalului medical, pentru că, din punct de vedere financiar, sistemul medical din România e unul dintre cele mai sărace din Uniunea Europeană și nu se compară nici pe departe cu cel din SUA. Totuși, Statele Unite, cea mai bogată țară din lume, au cele mai multe decese din cauza coronavirusului – peste 83.000 de morți, adică 252 de morți la un milion de locuitori. România are doar 53 de morți cu Covid-19 la un milion de locuitori. Nu sunt puțini, dar – așa cum spunea și președintele Iohannis, ar fi fost mult mai mulți, dacă restricțiile impuse prin starea de urgență nu ar fi existat.

În Europa, situația cea mai gravă o are Republica San Marino (enclavă în interiorul Italiei), cu 1208 decese la un milion de locuitori, urmată de Belgia (763), Spania (576), Italia (511) și Marea Britanie (482 de morți la un milion de locuitori). La polul opus, Germania, socotită un model de eficiență în toate domeniile, inclusiv în cel sanitar, are 93 de morți de coronavirus la un milion de locuitori, adică mult peste cei 53 ai României!

 

“O spun cu toată responsabilitatea, fără aceste sancțiuni, morții pe care astăzi îi plângem ar fi fost mult mai mulți!”

Klaus Iohannis,

Președintele României

IMPLICAȚIE

Vârful pandemiei este atenuat

România nu a ajuns încă la vârful pandemiei, întrucât numărul de cazuri noi continuă să crească. Dar sistemul medical este tot mai bine pregătit pentru această campanie, atât din punctul de vedere al personalului cât și al dotărilor – atât cu mijloace de protecție cât și cu aparatură medicală. Mai mult, România are capacitatea de a trimite ajutoare medicale și personal calificat în alte țări.

Comentarii