Viorica Dăncilă îşi exprimă în interviu „încrederea fermă că pericolul declanşării Articolului 7 în cazul României a trecut”, referindu-se la mecanismul UE de sancţionare a statelor care încalcă normele blocului.
„Am reluat dialogul constructiv cu Bruxelles, nu dorim să dăm niciun fel de motive pentru potenţiale sancţiuni”, asigură premierul.
Viorica Dăncilă, care candidează pentru succesiunea lui Dragnea în fruntea social-democraţilor la congresul din 29 iunie, afirmă de asemenea că „guvernul nu mai este interesat de revizuirea justiţiei” şi că „acest lucru este un pas înainte”.
Susţinătorii partidului au motive să sprijine apelul premierului la o schimbare de curs, scrie Bloomberg, care aminteşte că România a fost ameninţată cu sancţiuni din partea UE dacă nu renunţă la amendarea Codului penal. Dar poate cea mai bună motivaţie este rezultatul slab obţinut de PSD la alegerile europene din mai, notează agenţia, menţionând în context că susţinerea pentru UE în rândul românilor este deasupra mediei blocului.
„Sunt în favoarea unei abordări diferite, una proeuropeană şi un angajament puternic faţă de valorile UE”, spune Dăncilă.
Mai sunt însă şi alte probleme de remediat, remarcă Bloomberg, amintind că deficitul bugetar al României tinde să depăşească limitele UE, iar investitorii vor avea nevoie de asigurări după ce un pachet fiscal surpriză menit să crească încasările statului a dus la cea mai mare scădere bursieră după criza din 2008.
Viorica Dăncilă insistă că a adoptat o „abordare conciliantă”, oferind alternativă la stilul autoritar al lui Dragnea, şi promite să amendeze taxele controversate impuse sectoarelor energiei şi telecomunicaţiilor, pronunţându-se totodată pentru o politică „flexibilă” de cheltuieli publice.
În acelaşi timp, potrivit premierului, guvernul român speră să obţină un „portofoliu important” în viitoarea Comisie Europeană, având în vedere energia, transporturile, mediul sau extinderea, mai scrie Bloomberg.