12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăPoliticăReacțiile presei internaționale despre manifestația PSD-ALDE de ieri

Reacțiile presei internaționale despre manifestația PSD-ALDE de ieri

Agenţia citată aminteşte că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, condamnat în 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală şi ameninţat de un verdict iminent într-un alt proces, pretinde că este victima unei „structuri subterane” care „parazitează instituţiile statului”.

„Această figură controversată a scenei politice, care nu a putut candida pentru postul de prim-ministru din cauza condamnării sale, nu a încetat, de la revenirea partidului său la conducerea României, la finalul lui 2016, să accentueze presiunea asupra magistraţilor”, adaugă AFP, citată de Agerpres.

Aceasta mai scrie că manifestanţii au venit din toată ţara la bordul unor autocare închiriate de partid, iar, pentru „a ocupa” Piaţa Victoriei, de peste un an locul unor proteste regulate împotriva guvernului, „PSD a stabilit cote obligatorii de participanţi pentru fiecare filială locală şi a cerut membrilor săi contribuţii financiare”.

Agenția Reuters notează că protestul a vizat presupusele abuzuri de putere ale procurorilor anticorupţie. „Manifestaţia a fost văzută ca răspunsul coaliţiei de guvernământ la o serie de mari proteste antiguvernamentale de stradă organizate împotriva tentativelor social-democraţilor de a dezincrimina mai multe infracţiuni de corupţie, prin ordonanţă de urgenţă, anul trecut. Protestul popular i-a forţat pe social-democraţi să retragă ordonanţa”, explică Reuters.

Agenţia mai menționează că România este unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană, iar Bruxellesul menţine sistemul judiciar de la Bucureşti sub monitorizare specială.

Agenţia EFE a transmis la rândul său problemele în justiţie ale lui Liviu Dragnea, precum şi acuzaţiile acestuia, din timpul mitingului, la adresa procurorilor. Sursa citată conchide că manifestaţia de sâmbătă este „cea mai numeroasă organizată de un partid politic de la la căderea comunismului în 1989, însă a rămas foarte departe de jumătatea de milion de manifestanţi pe care Dragnea intenţiona să îi mobilizeze”.

Şi AP a scris despre mitingul de sâmbătă. „Peste 100.000 de susţinători ai guvernului s-au strâns în Capitală îmbrăcaţi în alb, pentru a protesta faţă de presupusele abuzuri comise de procurorii anticorupţie. Partidul Social Democrat consideră că procurorii au prea multă putere şi susţine că au făcut ilegal interceptări şi au luat în vizor oficiali pe nedrept”. Criticii spun că mitingul a avut ca scop intimidarea judecătorilor şi a preşedintelui Klaus Iohannis, care susţine lupta anticorupţie, adaugă AP, conform News.ro.

Mai mulţi participanţi la miting au declarat pentru AP că ei cred că telefoanele le sunt ascultate, aşa cum se întâmpla în perioada comunismului.

Deutsche Welle notează că PSD a organizat „un miting masiv pentru a contracara manifestaţiile antiguvernamentale care au avut loc după ce social democraţii au încercat să decriminalizeze infracţiunile de corupţie”.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă