15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăPoliticăRăzboiul din Coaliție. Meciul se tranșează între Marcel și Rareș. Miza? Șefia...

Războiul din Coaliție. Meciul se tranșează între Marcel și Rareș. Miza? Șefia ANRE

Războiul din Coaliție este unul al declarațiilor și replicilor date aproape zilnic. În timp ce PNL este nemulțumit de promisiunile ministrului muncii și de măsurile agreate de ministrul finanțelor, dar și ANRE, și PSD îi cere capul ministrului energiei despre care spune că nu a gestionat nicicum criza energetică.

Când PSD propune măsuri de majorarea a veniturilor, PNL le bate obrazul partenerilor de Coaliție și uite așa, avem o Guvernare trasă și la stânga și la dreapta, care nu poate avansa. În timp ce țara se confruntă cu o inflație de 15% în cazul scumpirilor și vom resimți tot mai puternic criza energetică, după ce ministrul energiei a venit cu propuneri, iar noul OUG nu este deloc în avantajul nimănui, meciul s-a mutat pe conducerea și deciziile luate de ANRE. Iar în prim-plan se află liderul PSD Marcel Ciolacu care i-a transmis prim-vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan că-l așteaptă cu propuneri pentru conducerea instituției, după ce liberalul a cerut revocarea Consiliului de administrație, pentru modul defectuos în care a gestionat criza prețurilor la energie.

“În octombrie echipa de conducere a ANRE își termină mandatul. Suntem oameni totuși responsabili și serioși sau vorbim ca să vorbim? Îl invit pe Rareș Bogdan să vină cu o propunere de un specialist în energie pentru funcția de președinte al ANRE și dacă CV o să mă impresioneze pe mine și pe colegii mei, noi îl vom susține în Parlamentul României. N-am nicio reținere să găsim un specialist. Dacă dânsul și-a luat această responsabilitate, îl invit să vină cu un specialist pentru șefia ANRE”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Totodată, Ciolacu a continuat criticile la adresa lui Virgil Popescu, ministrul PNL al Energiei, pe care l-a acuzat că nu a inclus bisericile în Ordonanța nouă privind plafonarea prețurilor la energie.

„Sunt ferm convins că atunci când Ordonanța va veni la Parlament o să facem amendamente”, a punctat Ciolacu.

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a lansat un atac dur la ANRE, zilele trecute, după ce instituția a transmis că ordonanța de plafonare a prețurilor poate scoate de pe piață unii furnizori de energie

”Domnii de la ANRE subminează statul român, a premierului și cinci miniștri care au semnat ordonanța. Domnul Chiriță de la ANRE se joacă cu focul, cu românii și cu piața de energie. Este cel care a semnat această ordonanță. Au participat la toate discuțiile, la discuțiile din coaliția de guvernământ. La 18:07 și-a dat avizul și și-a pus semnătura pe această ordonanță. Este absolut incredibil, ANRE subminează statul român, lovește în credibilitatea primului ministru (…) Mai mult decât atât, luni solicit în calitate de prim-vicepreședinte PNL o întâlnire de urgență și punerea pe ordinea de zi a revocării întregului Consiliu. În Spania s-a ajuns la desființarea ANRE și reînființarea ei (…) Răbdarea mea s-a încheiat în privința ANRE, arată extrem de clar că nu servește interesul cetățeanului, nu respectă premierul, nu respectă piața de energie”.

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu a declarat, marţi, că a fost catastrofal mandatul actualei conduceri a ANRE, care se termină în luna octombrie, ea precizând că, ”fără niciun fel de exagerare, tăcerea lor vinovată din toate aceste luni ne-a costat enorm”.

„Slavă cerului că se termină (mandatul conducerii ANRE în octombrie – n.r.), că a fost catastrofal mandatul actualei conduceri a ANRE. Fără niciun fel de exagerare, tăcerea lor vinovată din toate aceste luni ne-a costat enorm. Este actorul care trebuia să fie cel mai atent la piaţa energiei şi să vină cu soluţii”, a spus Alina Gorghiu, la Senat. 

4 din 7 membri ai conducerii ANRE își termină mandatul în 23 octombrie, iar fiecare dintre cele două partide, PNL și PSD, vor aceste locuri pentru oamenii lor.

Președintele ANRE, Dumitru Chiriță, impus de PSD, are un salariu lunar de 12.000 de euro lunar, mai mare decât cel al președintelui României. Un vicepreședinte are 10.600 de euro, iar un membru al conducerii, 9200 de euro.

În fond, miza scandalului pe noua conducere de la ANRE nu este altceva decât salariile frumoase încasate pe funcții numite politic.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă