10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăProteste în țară din cauza salariilor majorate preferențial

Proteste în țară din cauza salariilor majorate preferențial

Creșterile salariale incluse în Ordonanță de Urgență care va fi aprobată săptămâna aceasta sunt doar o fata Morgana, explică sindicaliștii pentru că, de fapt acele majorări și cu 50% nu sunt pentru toți bugetarii și multe sunt calculate din sporuri restante. În această situație, polițiștii anunță marți proteste.

Concret, Guvernul pregătește noi majorări salariale pentru bugetari, unele de până la 50%, chiar din această lună, potrivit unui proiect de ordonanță publicat de ministerul Muncii, bani care ar urma să intre în cont de la 1 septembrie.

Guvernul motivează această inițiativă susținând că drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar nu au fost majorate în ultimii doi ani ca urmare a măsurilor fiscal-bugetare adoptate în contextul pandemiei, excepție făcând doar angajații din sănătate și din învățământ.

“Începând cu luna august o să se acorde o pătrime din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de legea cadru nr 153/2017 pentru anul 2022 şi luna decembrie 2021”, a declarat Marius Budăi, ministrul muncii.

Polițiștii acuză că drepturile lor sunt în continuare sfidate de actualul Guvern, iar majorarea de 150-200 de lei nu rezolvă situația și că pregătesc proteste masive, primul va fi chiar de marți.

,,Noi milităm pentru legea salarizării din 2017. Paradoxul este că noi oamenii legi suntem victime ale neaplicării legii. În Bulgaria au crescut salariile și cu 30%. Nici măcar nu putem analiza, 1 polițist ține locul a 2-3 polițiști din cauza lipsei de persoanl. Pentru alte categorii de bugetari se găsesc fonduri. Noi ne raportăm la o pătrime, un sfert din cele două tranșe restante, astăzi vorbim despre tranșe restante care trebuia aplicate în 2021 și ianuarie 2022, iar ministerul muncii vine cu OUG care propune un sfert din cele două tranșe.” a declarat Cosmin Andreica, președinte Europol.

Astfel, personalul contractual din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului Muncii și Solidarităţii Sociale, Ministerului Sănătății, Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Ministerului Educației, precum și din cadrul direcțiilor regionale și județene de statistică beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.

Întrebat care este impactul bugetar al acestor măsuri, Marius Budăi a răspuns:

„S-a făcut o analiză a tuturor bugetelor, s-a discutat cu aproximativ toţi ordonatorii de credite, în special cu ministerele. Aceste majorări salariale se vor acorda cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin legea bugetului pe fiecare ordonator principal de credite. Nu se vor acorda la rectificarea bugetară sume suplimentare”.

Legea care prevedea majorarea de la 1 iulie, contestată

USR a contestat legea care a fost adoptată în luna mai. Salariile bugetarilor trebuia să fie majorate cu un sfert din majorarea care trebuia să fie dată la 1 ianuarie a acestui an, însă a fost amânată pentru că nu erau bani la buget, potrivit declarației făcute atunci de Guvern.

Majorările erau prevăzute la ministerele Culturii, Sportului și Transporturilor pentru 15% pentru toți angajații, majorări de 25% la ministerul Sănătății.

USR a atacat această lege spunând că cei de la Camera Deputaților au introdus și majorarea indemnizațiilor demnitarilor, indemnizații care sunt blocate prin lege. Majorarea ar fi fost făcută fără să se dea vot în Parlament. Ea ar fi fost adoptată în conducerea Camerei sub forma unei îndreptări a unei erori materiale.

CCR a amânat o decizie în acest sens, până în septembrie.

Concluzia este că majorările vor fi infime în unele cazuri, cu excepția celor care lucrează cu fonduri europene. Sindicaliștii din educație spun că potrivit calculelor lor mărirea restantă în cazul unui profesor mărirea ar fi de 60-70 de lei.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă