13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăPoliticăProiect de lege: UE va înființa o agenție centrală de achiziții a...

Proiect de lege: UE va înființa o agenție centrală de achiziții a mineralelor critice

Uniunea Europeană intenționează să înființeze o agenție centrală de achiziții pentru materiale critice, cum ar fi litiul și pământurile rare, și să forțeze statele membre să accelereze acordarea de autorizații pentru noi mine și fabrici de prelucrare, potrivit unui proiect legislativ, notează Reuters.

Legea privind materiile prime critice (Critical Raw Materials Act – CRMA), care urmează să fie făcută publică la 14 martie, urmărește să asigure accesul UE la materialele necesare pentru a îndeplini obiectivul blocului de a trece la emisii nete de gaze cu efect de seră zero până în 2050.

Atât UE, cât și Statele Unite încearcă să își reducă dependența de China, care furnizează aproximativ 95% din pământurile rare ale UE.

În luna septembrie a anului trecut, UE a declarat că va aborda această problemă prin introducerea CRMA, care vizează și alte materiale-cheie, cum ar fi litiul, cobaltul și manganul necesare pentru vehiculele electrice (VE) și turbinele eoliene.

“Este necesar să se ia măsuri pentru a asigura accesul la o aprovizionare sigură și durabilă cu materii prime esențiale pentru a proteja reziliența economică și autonomia strategică a Uniunii”, se arată în proiectul de act CRMA.

CRMA ar urma să înființeze o nouă agenție, Consiliul european pentru materii prime critice, pentru a coordona acțiunile, astfel încât, până în 2030, UE să poată produce intern cel puțin 10% și să proceseze cel puțin 40% din materialele strategice necesare în fiecare an, se arată în proiect.

Măsurile de amploare și de cooperare sunt vitale între cei 27 de membri ai UE, se arată în proiect.

“Măsurile naționale necoordonate pentru a asigura o aprovizionare sigură și durabilă cu materii prime critice au un potențial ridicat de denaturare a concurenței și de fragmentare a pieței interne”, se arată în proiect.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...
Ultima oră
Pe aceeași temă