18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăPoliticăPreședintele Iohannis va explica, la Consiliul European, că România apără frontiera externă...

Președintele Iohannis va explica, la Consiliul European, că România apără frontiera externă a UE

Președintele Klaus Iohannis va participa, în perioada 26-27 octombrie 2023, la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro în format extins, care se vor desfășura la Bruxelles.

“Agenda de discuții a reuniunii Consiliului European include subiecte precum: situația din Ucraina, revizuirea Cadrului Financiar Multianual, aspecte economice, gestionarea migrației și relațiile externe ale Uniunii Europene, cu accent pe situația din Orientul Mijlociu, situația din Caucazul de Sud, din Kosovo și Serbia şi situația din Sahel”, anunță un comunicat transmis de Președinția României.

“Liderii UE vor avea o discuție strategică pe tema migrației, în cadrul căreia Preşedintele Klaus Iohannis va pleda pentru consolidarea cooperării cu statele terțe de origine și tranzit ale migranților pe toate palierele și va evidenția contribuția României la protecția frontierelor externe ale Uniunii”, precizează Președinția României.

Se știe că, pentru România, cel mai important obiectiv de politică externă este în acest moment primirea în Spațiul Schengen. În Consiliul European nu se poate da niciun vot pe acest subiect, întrucât structura unde se poate vota această chestiune este Consiliul JAI. Totuși, punctele de vedere exprimate în Consiiliul European, adică de șefii de state membre UE, au greutate și în fața membrilor Consiliului JAI, care sunt miniștri de Interne și miniștri ai Justiției.

În anul 2023, ultima reuniune a Consiliului JAI este programată în luna decembrie. Singura țară care continuă să refuze primirea în Schengen a României și a Bulgariei este Austria.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Premierul spaniol Pedro Sanchez nu demisionează

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat că nu demisionează din funcția de premier. Anunțul vine după o pauză de câteva zile. Prim-ministrul spaniol Pedro...
Ultima oră
Pe aceeași temă