9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăPoliticăPreședintele Iohannis participă la reuniunea Comunității Politice Europene, în Republica Moldova

Președintele Iohannis participă la reuniunea Comunității Politice Europene, în Republica Moldova

Președintele Klaus Iohannis va participa, la data de 1 iunie 2023, la cel de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene.

Reuniunea se desfășoară în Republica Moldova, la Castelul Mimi din apropiere de Chișinău, în raionul Anenii Noi.

La reuniune și-au anunțat prezența 47 de șefi de stat sau de guvern. La eveniment vor participa președintele Consiliului European, președinta Comisiei Europene și președinta Parlamentului European.

“Prin găzduirea Summitului Comunității Politice Europene, Republica Moldova își reconfirmă vocația europeană și consecvența în implementarea procesului de reforme necesare în vederea aderării la Uniunea Europeană”, subliniază un comunicat transmis de Președinția României.

Summitul va avea o sesiune plenară, cu participarea tuturor delegațiilor. De asemenea, vor fi grupuri de lucru, în cadrul cărora se vor dezbate teme care vizează securitatea, energia și conectivitatea.

Președintele Klaus Iohannis va vorbi despre sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

Președintele României va susține o intervenție în cadrul sesiunii plenare și va participa la grupul de lucru privind securitatea. Președintele Iohannis va aborda aspectele de actualitate generate de impactul războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, în domeniile securitar, economic, alimentar sau umanitar.

De asemenea, președintele Iohannis se va referi la sprijinul susținut pentru Republica Moldova și Ucraina, coordonarea eforturilor comune pentru combaterea amenințărilor hibride, de la atacuri cibernetice, la dezinformare și campanii de manipulare; creșterea rezilienței și continuarea sprijinului acordat statelor vulnerabile din regiune.

Comunitatea Politică Europeană este un format interguvernamental de dezbatere și o platformă pentru coordonare politică între statele europene în scopul promovării dialogului politic și a cooperării pe teme de interes comun, pentru consolidarea securității, stabilității și a prosperității pe continentul european.

România este membru fondator în Comunitatea Politică Europeană. Primul summit al acestei organizații s-a desfășurat în anul 2022 la Praga.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ciolacu: România va avea cea mai mare creştere economică din Europa în 2024

România va avea "cea mai mare" creştere economică din Europa anul acesta, bazată pe investiţii şi nu pe consum, a declarat, marţi, prim-ministrul Marcel...

Liberalii Nicu Bitea și Cosmin Șandru, achitați de ICCJ în faimosul proces cu deputatul AUR, Titi Stancu

După doi ani și jumătate de la plângerea făcută de parlamentarul AUR Titi Stoica împotriva domnilor Nicu Bitea și Cosmin Șandru, din PNL Timiș,...

Cum își schimbă Nicușor Dan aspectul fizic, în timpul campaniilor electorale. FOTO

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pare să fie extrem de preocupat de aspectul său fizic, în perioada campaniilor electorale, când dorește să pară...
Ultima oră
Pe aceeași temă