16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăPoliticăPremierul Ciucă s-a întâlnit cu președintele Băncii Mondiale

Premierul Ciucă s-a întâlnit cu președintele Băncii Mondiale

Premierul României, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit cu președintele Băncii Mondiale, David Malpass.

Întâlnirea celor doi oficiali a avut loc joi, 14 aprilie 2022, la Palatul Victoria.

În fața preşedintelui Grupului Băncii Mondiale, premierul Ciucă a prezentat viziunea Guvernului României privind abordarea integrată a investiţiilor realizate cu bani europeni şi din bugetul naţional. România are o experiență de 30 de ani în implementarea unor programe de dezvoltare împreună cu Banca Mondială.

“Sunt încrezător că fondurile europene și facilitățile oferte de Grupul Băncii Mondiale reprezintă un sprijin important pentru a accesa resursele de dezvoltare necesare. Avem cel mai mare buget de investiții alocat în ultimii 30 de ani și dorim să contribuim prin stabilitatea noastră, la stabilitatea din regiunea noastră. Am lansat programul Sprijin pentru România, alocând pentru investiții 60 la sută din cele 17,3 miliarde lei”, a declarat premierul Ciucă.

Președintele Băncii Mondiale a fost informat despre creșterea bugetului Apărării

În cadrul dialogului, a fost apreciată funcționarea sistemului monetar și stabilitatea cursului de schimb din România. A fost evidențiată și creșterea cu 25 la sută a bugetului Apărării. Această creștere aduce bugetul Apărării la 2,5 la sută din PIB, a precizat Guvernul României.

Partea română a oferit detalii despre suportul oferit pentru tranzitul de mărfuri și pentru facilitarea exporturilor din Ucraina, pentru a menține lanțurile de aprovizionare. Guvernul României aprobă, joi, finanțarea extinderii fluxurilor de marfă în Portul Constanța. Aceasta se va realiza prin dezvoltarea infrastructurii feroviare și ulterior prin folosirea Dunării ca rută de transport.

În domeniul energiei, au fost semnalate oportunitățile oferite de finanțările europene. Acestea pot fi dinamizate cu sprijinul Băncii Mondiale. Se vor urmări reducerea dependenței de gazul rusesc și reconfigurarea lanțurilor de afaceri europene.

România dorește să dezvolte capacitățile de producție a energiei electrice și să extindă exploatările de gaze naturale, inclusiv off-shore. Prin PNRR, România va dezvolta  investiții în producerea de energie cu mijloace regenerabile, de energie verde. Din aceleași resurse europene, vor fi alocate 500 de milioane de euro pentru capacitățile de producție pentru microcipuri și semiconductori.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Europa League: Leverkusen, aproape de finală. Remiză în meciul dintre Marseille și Atalanta

Noua campioană a Germaniei Bayer Leverkusen este cu un pas în finala Europa League, după ce a învins-o în deplasare pe AS Roma cu...

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...

Unirea Shopping Center: Inima Comercială a Bucureștiului

Situat în centrul vibrant al Bucureștiului, Unirea Shopping Center nu este doar un simplu centru comercial, ci o emblemă a orașului, fiind unul dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă