24.2 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăPoliticăPNL și USR trimit “România 2040” la Curtea Constituțională

PNL și USR trimit “România 2040” la Curtea Constituțională

Legea care face obiectul sesizării a fost iniţiată de Guvern în 2018.

Potrivit expunerii de motive, scopul legii este instituirea obligaţiei „elaborării şi actualizării Strategiei ‘România 2040’, precum şi cadrul instituţional de realizare şi de asigurare a consensului naţional”.

PNL şi USR invocă încălcarea unor articole din Constituţie în cazul acestui act normativ.

Astfel, iniţiatorii sesizării precizează că, de principiu, funcţia de strategie, care implică adoptarea de documente de politici publice (strategii, planuri, propuneri de politici publice), ca instrumente de decizie prin intermediul cărora sunt identificate posibile soluţii pentru rezolvarea problemelor de politici publice, aparţine Guvernului.

Legea supusă controlului de constituţionalitate stabileşte că, în scopul elaborării Strategiei „România 2040” se înfiinţează, sub conducerea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Comisia „România 2040”, formată din membri numiţi prin hotărâre a Camerei, urmând ca Guvernul să pună în aplicare prevederile documentului.

PNL şi USR consideră că delegarea competenţei de elaborare a unei strategii naţionale pe termen lung unei comisii ad-hoc, fără personalitate juridică, ale cărei concluzii vor fi obligatorii pentru Guvern încalcă competenţa Executivului de realizare a politicii interne şi externe.

„Apreciem că Parlamentul a încălcat şi principiul separaţiei puterilor în stat, prevăzut la art. 1 alin. (4) din Constituţie, prin faptul că, pe cale legislativă, a delegat unei alte entităţi o operaţiune de competenţa exclusivă puterii executive, legea fiind neconstituţională în ansamblul său”, susţin semnatarii sesizării de neconstituţionalitate.

Aceştia precizează că legea este neconstituţională în ansamblul său şi prin faptul că Parlamentul a legiferat printr-o lege ordinară într-un domeniu supus reglementării prin lege organică.

PNL şi USR consideră şi că legea încalcă principiul securităţii juridice, în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea actului normativ.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă