30 C
București
joi, 13 iunie 2024
AcasăPoliticăPartidul AUR cere bani de la români. Ori vii la miting, ori...

Partidul AUR cere bani de la români. Ori vii la miting, ori îi plătești pe cei care vin. Compania de stat Poșta Română distribuie îndemnuri politice

Partidul AUR, cunoscut pentru mesajele sale în sprijinul românilor săraci, organizează un miting la București, împotriva guvernanților care, în opinia liderilor AUR, îi condamnă pe cetățeni “la frig, foame și întuneric”.

“Românii nu pot fi condamnați la frig, foame și întuneric, prin incompetența și indiferența guvernanților. Găsiți și implementați soluții sau plecați! Asta vrem să transmitem celor care ne conduc, prin protestul pe care îl organizăm la București, duminică, 2 Octombrie, de la ora 14.00, în Piața Universității. Doar participarea unui număr mare de români din toată țara poate garanta succesul inițiativei noastre și fiecare dintre noi își poate aduce contribuția”, arată un anunț difuzat pe site-ul partidului.

Anunțul este pus pe site-ul partidului la categoria “Campanii” și este ilustrat cu o fotografie a președintelui Iohannis. De altfel, un mesaj mai vechi transmis pe internet de deputatul George Simion, liderul AUR, lansa același îndemn: “Hai să terminăm cu regimul Iohannis”.

Anunțul AUR despre evenimentul care se pregătește în ziua de 2 octombrie 2022 nu precizează dacă acest miting este sau nu aprobat de Primăria Capitalei. Nici Primăria, nici Jandarmeria Română nu au făcut deocamdată precizări legate de acțiunea de protest care ar urma să se desfășoare în centrul Bucureștiului.

Un element straniu al acestui anunț este că AUR le solicită românilor să ofere bani pentru miting. Pretextul este acela că persoanele care nu participă fizic la miting pot dona bani pentru transportarea celor care vin la București. Dar dacă un asemenea miting are ca susținători sau ca beneficiari românii săraci, este ciudat să le ceri bani acestor oameni săraci. Pe de altă parte, este cel puțin imoral, dacă nu chiar ilegal, să oferi bani unor oameni, în schimbul participării lor la un eveniment politic.

Se strâng “donații” pentru protestatarii care vin la miting

“Poți veni alături de noi sau poți susține alți români care vor să participe, dar nu-și pot permite costurile deplasării. Dacă dorești să faci o donație, pentru a acoperi cheltuielile de transport a celor care nu își pot permite, o poți face aici”, indică anunțul postat pe site-ul partidului.

Mesajul postat pe site-ul partidului AUR indică în mod explicit că acest partid își asumă organizarea mitingului din 2 octombrie. Dar pe site-ul partidului intră de obicei doar simpatizanții AUR, deci are o audiență limitată. Așa se face că, în ultimele zile, prin București au fost lipite afișe, pe stâlpi sau pe ziduri, care invită toată lumea să vină la acest miting. De asemenea, fluturași cu cu un îndemn similar au fost introduși în cutiile poștale de la blocuri.

Nici afișele de pe stâlpi, nici fluturașii găsiți în cutiile poștale nu poartă însă sigla AUR. Poate pentru că, realist vorbind, o serie de bucureșteni ar fi sceptici să participe la un miting despre care știu că este organizat de partidul lui George Simion.

Partidul AUR plătește servicii către Poșta Română

Cu privire la fluturașii găsiți în cutiile poștale, ziarul “România liberă” a cerut informații de la compania Poșta Română. Răspunsul primit, la data de 28 septembrie, de la Poșta Română, este următorul:

Cu alte cuvinte, o companie care are drept acționar majoritar Ministerul Cercetării, deci Guvernul României, face, contra cost, publicitate pentru un miting de protest împotriva Guvernului României. O precizare importantă este că, în România, în acest moment, nu este campanie electorală, deci fluturașii care cheamă la protestul din data de 2 octombrie 2022 nu pot fi considerați propagandă electorală.

Cel mai cunoscut și, în același timp, cel mai controversat miting organizat de partidul AUR a fost cel din 21 decembrie 2021. La acel moment, protestatarii au intrat fără drept în curtea Palatului Parlamentului. Mitingul din 21 decembrie 2021 nu fusese autorizat. Mitingul fusese anunțat că va fi un protest împotriva certificatului verde. Din motive care, încă, n-au fost elucidate, forțele de ordine, mai ales Jandarmeria Română, au reacționat extrem de slab în acea zi.

În imaginile transmise în spațiul public s-au putut vedea manifestanți în curtea Palatului Parlamentului, alții fiind urcați pe zidul din beton care separă curtea de stradă. Toți aceștia erau sub ochii unor membri ai forțelor de ordine, aflați uneori doar la câțiva metri distanță. Există și informația, deocamdată neconfirmată, că unii protestatari au urcat pe zid folosind drept “scări” chiar gardurile metalice mobile pe care le adusese Jandarmeria, ca să protejeze intrările în curte.

Un element delicat este că, atunci când protestatarii au intrat în curtea Parlamentului, în clădire erau doi ambasadori. Aceștia veniseră la discuții cu membri ai Parlamentului. Cei doi diplomați ar fi ambasadorul Japoniei și însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite. Protestatarii au vandalizat câteva mașini aflate în curtea Parlamentului. Una dintre mașinile avariate a fost chiar cea a Ambasadei SUA.

Întrebat despre avarierea mașinii Ambasadei SUA, la data de 21 decembrie 2021, ministrul de Interne, Lucian Bode, afirma că informația este falsă. În schimb, Ambasada SUA ne-a confirmat acest incident: “Ambasada SUA confirmă faptul că un autovehicul care îi aparține a fost avariat în timpul protestului de astăzi din București. La acest moment, nu sunt disponibile informații suplimentare”.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Multinaționalele din Europa: ce țări controlează majoritatea companiilor

146.400 de companii multinaționale își desfășurau activitatea în UE și în țările Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS) în 2022, transmite Termene. Acestea aveau împreună...

Rusia – Ucraina, ziua 841: Casa Albă denunță crimele ruse împotriva copiilor

Statele Unite au acuzat din nou Moscova că transferă copii ucraineni în Rusia după invadarea Ucrainei, dintre care unii sunt oferiţi spre adopţie."Acest lucru...

Ministerul Educației, despre introducerea “sălii de detenție”

Ministerul Educației (ME) vine cu precizări, după ce în spațiul public au circulat informații despre introducerea “sălii de detenție” în școli. Având în vedere folosirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă