23.9 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoProtestatarii au intrat în curtea Parlamentului. Pretextul a fost un miting împotriva...

Protestatarii au intrat în curtea Parlamentului. Pretextul a fost un miting împotriva certificatului verde

Protestatarii au intrat în curtea Parlamentului, sub pretextul unui miting împotriva certificatului verde. Mitingul a fost neautorizat, iar intrarea în curtea Parlamentului a fost ilegală. Intrarea demonstranților ilegali a fost însă facilitată de câțiva parlamentari, probabil de la AUR.

Câteva mii de oameni au participat, marți, la un protest neautorizat în centrul Bucureștiului. Dintre protestatari, câteva zeci au intrat în curtea Palatului Parlamentului. Acolo, ei au vandalizat câteva mașini, dintre care una aparține Ambasadei SUA.

Protestul de marți, 21 decembrie, fusese anunțat de câteva zile pe internet. Protestul avea, teoretic, scopul să exprima nemulțumirea unor cetățeni față de restricțiile anti – Covid. Practic, se convoca un miting împotriva certificatului verde.

Principalul organizator al protestului a fost partidul AUR. Șefii acestui partid sunt deputatul George Simion și senatorul Claudiu Târziu. Ambii se aflau, la momentul protestului, în Palatul Parlamentului.

“În jurul orelor 7,30 în zona Pieţei Constituţiei s-a adunat un grup de persoane, care ulterior s-a deplasat către poarta de acces din zona Parcului Izvor. În paralel, la intervale de timp diferite, persoane cu drept de acces au introdus în curtea Palatul Parlamentului, prin intermediul unor autovehicule, aproximativ 30 protestatari. Aceşti protestatari s-au adăugat altor circa 20 persoane ce fac parte din personal cu drept de acces în Palatul Parlamentului”, a anunțat, ieri la amiază, un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Interne.

Câțiva parlamentari au profitat de dreptul de acces pentru a aduce demonstranți dincolo de poartă

Ministrul de Interne și un purtător de cuvânt al Jandarmeriei Române au declarat, ulterior, în fața jurnaliștilor, că persoanele “cu drept de acces” care au introdus protestatari în curtea Casei Poporului sunt, într-adevăr, parlamentari.

Separat, ministrul Lucian Bode declara că forțele sale au avut permanent situația sub control. Potrivit ministrului, nu a fost nevoie să se apeleze nici la arme, nici la gaze lacrimogene. A existat însă un incident straniu. Un jandarm ar fi folosit un spray lacrimogen. Dar ulterior, instituția Jandarmeriei a susținut că spray-ul a fost acționat din greșeală.

Întrebat dacă, totuși, forțele MAI nu puteau interveni mai bine asupra protestarilor, ministrul Bode a recunoscut: “Din moment ce au intrat în curte, sunt convins că ar fi putut interveni mai bine”.

Miting împotriva certificatului verde transformat în asediu

În imaginile transmise în spațiul public s-au putut vedea manifestanți în curtea Palatului Parlamentului, alții fiind urcați pe zidul din beton care separă curtea de stradă. Toți aceștia erau sub ochii unor membri ai forțelor de ordine, aflați uneori doar la câțiva metri distanță. Există și informația, deocamdată neconfirmată, că unii protestatari au urcat pe zid folosind drept “scări” chiar gardurile metalice mobile pe care le adusese Jandarmeria, ca să protejeze intrările în curte.

Un element delicat este că, atunci când protestatarii au intrat în curtea Parlamentului, în clădire erau doi ambasadori. Aceștia veniseră la discuții cu membri ai Parlamentului. Cei doi diplomați ar fi ambasadorul Japoniei și însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite. Protestatarii au vandalizat câteva mașini aflate în curtea Parlamentului. Una dintre mașinile avariate a fost chiar cea a Ambasadei SUA.

Întrebat despre avarierea mașinii Ambasadei SUA, ministrul de Interne, Lucian Bode, a spus că informația este falsă. În schimb, Ambasada SUA ne-a confirmat acest incident: “Ambasada SUA confirmă faptul că un autovehicul care îi aparține a fost avariat în timpul protestului de astăzi din București. La acest moment, nu sunt disponibile informații suplimentare”.

După ce au ieșit – parțial de bună voie, parțial dați afară – din curtea Palatului Parlamentului, demonstranții s-au îndreptat spre Piața Victoriei, pentru a protesta contra premierului Ciucă. Doar că premierul se afla, ieri, la Bruxelles. Înainte de căderea serii se vedeau cordoane de jandarmi și polițiști în jurul Palatului Victoria.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Șefa Federației Române de Gimnastică Ritmică, despre avansurile primite: “La început mă deranja”

Irina Deleanu, în vârstă de 48 de ani și șefa Federației Române de Gimnastică Ritmică, impresionează cu o siluetă de invidiat, rezultat al unei...

Incendiu la DSVSA din Pitești

Un incendiu a izbucnit, astăzi, într-o încăpere aflată în incinta sediului Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Piteşti."La sosirea forţelor de...

Dana Nicolaescu, văduva regretatului regizor Sergiu Nicolaescu, trăiește o poveste de dragoste cu medicul care l-a operat pe regizor

Sergiu Florin Nicolaescu s-a născut la 13 aprilie 1930, în Târgu Jiu. Locul unde se afla casa actorului este acum ocupat de Autogara orașului....
Ultima oră
Pe aceeași temă