8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăTechGeoană și Vanghelie vor să zguduie din temelii PSD

Geoană și Vanghelie vor să zguduie din temelii PSD

Grupul de inițiativă al viitorului partid de stânga este deja constituit, iar în perioada următoare nume grele din Parlament sunt așteptate să anunțe schimbarea taberei. În plus, primarul sectorului 5 susține că, până la 1 martie, noua formațiune va avea „zeci de mii de membri“.

Eforturile lui Marian Vanghelie de a convinge cât mai mulți social-democrați să i se alăture în noul proiect politic pe care îl construiește cu Mircea Geoană par să fi dat rezultate. Potrivit surselor, cei doi excluși din PSD ar avea sprijinul a peste 20 de parlamentari, iar în perioada următoare mai multe nume „grele“ și-ar putea anunța trecerea în barca Vanghelie-Geoană. Lor ar urma să li se alăture și reprezentanți ai altor partide parlamentare (PP-DD, dar se vorbește și de UNPR). Primul test serios pentru noua construcție politică îl va constitui moțiunea de cenzură pe care opoziția vrea să o depună. Sub protecția votului secret, mulți social-democrați ar putea oferi o surpriză de proporții premierului Victor Ponta.

În afara Parlamentului, în paralel cu racolările de senatori și deputați, inițiatorii noului partid încearcă, potrivit unor surse, să atragă de partea lor și din primarii PSD. Oricum, Marian Vanghelie este optimist în privința numărului celor care vor veni către „PSD-ul adevărat“. „O să vedeți între 1 februarie și 30 februarie (sic!) câți oameni. Vorbim de oameni acum, nu de parlamentari“, a declarat edilul, într-o emisiune la Digi 24.

Tiruri încrucișate

După ce Marian Vanghelie a spus că Victor Ponta „e în stare să se facă preș“ în fața lui Klaus Iohannis, premierul a simțit nevoia să-și ia revanșa față de foștii colegi. „Conflictul cu domnul Geoană, din punctul meu de vedere, a fost legat de faptul că nu l-am desemnat ministru de Externe“, a declarat Ponta, la B1 TV.

Replica fostului șef al PSD a venit, ieri, printr-un comunicat de presă:  „Victor Ponta minte. Nu se poate abţine să nu mintă. Iar atunci când susţine, fără probe, că i-aş fi cerut să mă desemneze ministru de Externe, îşi dă doctoratul în minciună. Victor Ponta este doctor în minciună, iar titlul acesta se pare că nu i-l poate lua nimeni“.

Social-democrații în ședință

Conducerea restrânsă a PSD se întâlnește, astăzi, pentru a decide detaliile organizatorice ale ședinței Comitetului Executiv din 30-31 ianuarie, care precede Consiliul Național de la sfârșitul lunii martie.

Pe lângă problemele organizatorice și discuțiile despre cum poate fi contracarat planul lui Vanghelie-Geoană de rupere a PSD, liderii social-democrați trebuie să discute și de sesiunea parlamentară care începe în februarie, sesiune care va aduce o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta, dar și schimbări la nivelul conducerilor celor două Camere, datorită unificării grupurilor PNL și PDL. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă