19.3 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăPoliticăParlamentul Rus dezbate modificările constituționale propuse de Putin

Parlamentul Rus dezbate modificările constituționale propuse de Putin

Amendamentele urmează să fie adoptate în Dumă cu o majoritate covârşitoare, acestea vizând atât sistemul politic, garanţiile socio-economice, cât şi valorile societăţii conservatoare formulate de preşedintele rus, mai notează Agerpres. 

Anunţată pe neaşteptate de Putin în ianuarie, această primă revizuire a Constituţiei de la adoptarea sa în 1993 este considerată pe larg drept o modalitate a preşedintelui rus de a se pregăti de 2024, anul când se va încheia ultimul său mandat prezidenţial.

Pentru unii, omul forte de la Kremlin încearcă să-şi pregătească mijloace de a-şi menţine influenţa atunci când va părăsi preşedinţia. Alţii consideră că Putin încearcă să pună bazele unei succesiuni organizate.

‘Nu are nimic de a face cu mine’, a ţinut să asigure Putin, cu câteva zile înainte de votul din Dumă. ‘Noi propunem amendamente nu pentru cinci sau zece ani, ci cel puţin pentru 30 sau 50 de ani’, a spus el.

Amendamentele vizând, de exemplu, consolidarea mai multor prerogative prezidenţiale şi a rolului Consiliului de Stat – un organism până acum consultativ – au fost deja adoptate în unanimitate de către Dumă într-o primă lectură în ianuarie.

Cele mai citite

Revolut Money Report: Ce vor românii de la banca lor digitală?

Digital banking-ul a devenit, în ultimii ani, mai mult decât o alternativă la banking-ul clasic pentru nevoile financiare obișnuite ale clienților - plăți, împrumuturi,...

Florin Piersic, mesaj de ultim moment: „Sunt viu”

Actorul Florin Piersc, internat în spital cu mai multe probleme de sănătate, a transmis, luni seară, un prim mesaj. El spune că e „viu”,...

Ședința de guvern se ține la Brașov

Ședința de guvern programată în ziua de 14 mai 2024 se va desfășura în municipiul Brașov, anunță un comunicat transmis de la Palatul Victoria. Nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă