22.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăPoliticăOrban: Liderii PSD nu se dezmint şi cochetează cu infracţiuni legate de...

Orban: Liderii PSD nu se dezmint şi cochetează cu infracţiuni legate de refeerendum

Reacţia sa vine după ce coordonatorul campaniei electorale a PSD, Mircea Drăghici, a firmat că secţiile de votare pentru alegerile europarlamentare şi referendum trebuie să fie diferite.

„Avertizez atât liderii PSD, cât şi funcţionarii din cadrul Guvernului, că îngrădirea liberului exerciţiu al dreptului de a alege, inclusiv în cazul referendumului, constituie infracţiune şi este prevăzută de Codul Penal. Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, în forma aflată în vigoare, prevede în clar obligativitatea organizării secţiilor de votare comune în cazul în care referendumului este organizat concomitent cu alegerile europarlamentare. Această prevedere se regăseşte la articolul 15 indice 1, alineatul 2: „ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale, constituite potrivit legii””, susţine liderul liberal.

El atrage în mod public atenţia asupra faptului că o eventuală modificare a cadrului normativ, prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă, în sensul organizării unor secţii de votare separate pentru referendum, îi expune atât pe iniţiatori cât şi pe cei care se află în circuitul de avizare riscului de a intra sub incidenţa legii penale. Aceasta întrucât scopul unui eventual astfel de act normativ este în mod vădit acela de a împiedica liberul exerciţiu al dreptului de a alege, infracţiune asimilată de Codul Penal şi în cazul referendumului. În acelaşi timp, este o împiedicare a exercitării cu bună-credinţă a drepturilor şi libertăţilor, prevăzută ca infracţiune de Legea răspunderii ministeriale.

De altfel, jurisprudenţa Curţii Constituţionale arată că Ordonanţele de Urgenţă „nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale”, iar emiterea acestora trebuie să îndeplinească trei condiţii cumulative evidenţiate în ultima decizie a CCR asupra unei OUG referitoare la referendum: existenţa unei situaţii extraordinare; reglementarea acesteia să nu poată fi amânată şi urgenţa să fie motivată în cuprinsul ordonanţei (Decizia 361/2016), argumentează Orban.

„Aşadar, orice eventuală reglementare iniţiată de Guvern în cazul Legii referendumului, pe calea Ordonanţei de Urgenţă, în sensul celor enunţate de reprezentanţi ai PSD, este în mod cert neconstituţională! În acelaşi timp, ţinem să mai sublinem faptul că o altă informaţie propagată de PSD este falsă şi face parte din campania de dezinformare a acestui partid. Nu există nicio recomandare a Comisiei de la Veneţia, privitoare la Codul de bune practici în materie de referendum, care să contravină organizării concomitente a referendumului odată cu alte tipuri de alegeri. De altfel, recent chiar Curtea Constituţională a constatat faptul că o eventuală interdicţie de acest tip reprezintă o încălcare a Legii fundamentale”, adaugă liderul liberal.

Coordonatorul campaniei electorale a PSD, Mircea Drăghici, a declarat, joi, că legea nu permite decât secţii de votare diferite pentru referendum şi alegerile europarlamentare. De fapt, Legea 3/2000 privind referendumul prevede contrariul.

„Legea nu ne permite decât secţii de votare diferite. Aduceţi-vă aminte că, atunci când a fost organizat un referendum în paralel cu orice alt scrutin electoral, au fost secţii de votare diferite”, a declarat coordonatorul campaniei electorale a PSD, Mircea Drăghici, înaintea unei şedinţe la care participă Liviu Dragnea şi liderii locali ai partidului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă