Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Orban anunță cu „îngrijorare” un deficit de două miliarde la bugetul de pensii

Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, că, în loc de excedentul anunțat de Guvernul Viorica Dăncilă la Fondul de pensii, ministrul actual al Finanțelor l-a informat că, în realitate, Fondul de pensii înregistrează un deficit de nu mai puțin două miliarde de lei.

Share

Filip-Mihael Bodoc 0 comentarii

Actualizat: 07.11.2019 - 18:01

Totuși, ceea ce nu a precizat Orban este că deficitul lăsat de PSD este cu 14 miliarde mai mic decât cel lăsat de Dacian Cioloș, în condițiile majorării substanțiale a pensiilor, scriu Știripesurse.

"Suntem foarte îngrijorați privitor la fondul de pensii. Din discuțiile pe care le-am avut cu ministrul Finanțelor, în loc de excedent la Fondul de pensii, așa cum a prezentat Guvernul PSD la Legea bugetului de stat, un excedent care, dacă țin eu bine minte, era de 2,4 miliarde prevăzut, astăzi (joi -n.r.) ne confruntăm cu un deficit la Fondul de pensii. Gândiți-vă că este un deficit de peste două miliarde, vom avea cu siguranță cât de curând care este deficitul exact", a anunțat Ludovic Orban.

Premierul a fost întrebat exact de unde are informațiile despre deficit, el răspunzând că de la ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

"Sunt cifrele neoficiale pe care le-am avut înainte de moțiunea de cenzură, am cerut ministrului Finanțelor să-mi prezinte care este situația la zi și mi-a spus că (deficitul -n.r.) este de peste două miliarde. Transferul contribuțiilor a fost un hocus-pocus care a redus veniturile la bugetul statului și la bugetele locale, pentru ca să poată să crească veniturile la bugetul de pensii și la bugetul de sănătate și, evident, la șomaj. A fost un hocus-pocus. Acolo s-au mutat banii dintr-un buzunar al statului în buzunarul Fondului de pensii, pentru că e normal, trecându-se toată sarcina în spinarea angajatului, normal că la un grup mai mare, un procent mai mare a reprezentat un venit mai mare pentru bugetul de pensii. Acolo nu a existat nicio creștere a salariului mediu, care să stea la baza acestei aparente echilibrări a bugetului. Pur și simplu, în loc să se transfere banii de la bugetul de stat spre bugetul de pensii pentru a acoperi deficitul, banii au fost mutați prin transferul acesta hocus-pocus al contribuțiilor direct la cele două bugete, de pensii și de sănătate", a completat Ludovic Orban.

Liderul de la Palatul Victoria a precizat că, la următoarea rectificare bugetară, Executivul va cuprinde banii necesari pentru a asigura plata pensiilor.

"Este o lege (a pensiilor -n.r.) în vigoare pe care noi vrem să o respectăm. (..) Gândiți-vă că va crește transferul, valoarea sumelor care trebuie transferate de la bugetul de stat spre bugetul de pensii, pentru a echilibra bugetul de pensii și a asigura plata pensiilor. Evident, aici trebuie să analizăm foarte serios de ce, față de obiectivele de colectare, există o nerealizare majoră în ceea ce privește colectarea contribuției de asigurări sociale, de pensii", a completat premierul.

Comentarii