21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăPoliticăObiectivul esențial al României este intrarea în Schengen în anul 2022

Obiectivul esențial al României este intrarea în Schengen în anul 2022

Obiectivul esențial al României este intrarea în Schengen în anul 2022, au anunțat, în ultimele zile, oficialii români. Cea mai recentă declarație în acest sens a făcut-o, miercuri, președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a declarat că finalizarea procesului de includere a României în Spațiul Schengen este un obiectiv prioritar al țării noastre. Șeful statului a abordat acest subiect la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice străine.

“România contribuie deja şi rămâne angajată să contribuie în continuare la un Spaţiu Schengen sigur şi eficient. Este deosebit de importantă, din acest punct de vedere, finalizarea aderării României la acest spaţiu”, a declarat președintele Iohannis la Palatul Cotroceni.

În planul relațiilor internaționale, “finalizarea monitorizării României prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe baza progreselor în sfera independenţei şi a eficienţei sistemului judiciar românesc este o altă prioritate majoră. Autorităţile române sunt pe deplin angajate în acest sens”, a mai precizat președintele Iohannis.

Este necesar “un Spaţiu Schengen pe deplin integrat”

Cu o zi înainte, marți, același subiect, al primirii României în Spațiul Schengen, fusese abordat și de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. El a prezentat subiectul într-o conferință organizată la sediul Reprezentanței Comisiei Europene din București. Atât șeful statului cât și ministrul au subliniat că “un Spaţiu Schengen pe deplin integrat” aduce beneficii pieţei interne a Uniunii Europene și, implicit, fiecărei țări membre.

Președintele Iohannis a subliniat că, în 2022, se împlinesc 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

“În această perioadă, România s-a schimbat fundamental – o confirmare categorică a puterii transformatoare a proiectului european. Respectarea şi promovarea valorilor europene – democraţie, stat de drept, drepturi fundamentale, economia de piaţă, definesc astăzi România”, spune șeful statului.

Președintele Iohannis a precizat că “suntem angajaţi în continuare, ferm, în eforturile de întărire a Uniunii”. Apartenența la o Uniune Europeană puternică “rămâne baza progresului şi prosperităţii României şi beneficiază de sprijinul clar al majorităţii cetăţenilor noştri, reieşit şi din dezbaterile în cadrul Conferinţei privind Viitorul Europei”, consideră președintele Iohannis. 

Intrarea în Schengen a României va fi susținută de Franța

România poate fi acceptată în Schengen în anul 2022, chiar în prima jumătate a anului. O decizie favorabilă României poate fi facilitată de exercitarea Președinției Consiliului UE de către Franța. Președinția franceză va fi în prima jumătate a anului 2022. Ambasadoarea Franței la București, Laurence Auer, a făcut un anunț în acest sens. Momentul a fost acum două zile, în conferința dedicată preluării, de către Franța, a Președinției Consiliului UE.

“În aceste şase luni vom depune toate eforturile pentru a contribui la extinderea Spaţiului Schengen, primind alături de noi şi România”, a declarat ambasadoarea Franței.

Momentul primirii României în Schengen este acum o decizie strict politică. “Decizia politică în unanimitate va reveni Consiliului Uniunii Europene şi în acest sens salutăm prioritatea Preşedinţiei franceze pe această linie”, a declarat Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Rolls-Royce își extinde fabrica pentru a putea construi mașinile mult mai încet ca în prezent

Rolls-Royce își extinde fabrica din Chichester, Anglia, cu cinci noi clădiri, construcția fiind planificată să înceapă anul viitor, scrie CNN. De obicei, atunci când un...
Ultima oră
Pe aceeași temă