23.2 C
Bucharest
Tuesday, 3 October 2023
HomePoliticăMutarea bugetului Parchetului în cadrul Ministerului Justiției înseamnă subordonarea procurorilor

Mutarea bugetului Parchetului în cadrul Ministerului Justiției înseamnă subordonarea procurorilor

“Independenţa financiară este o componentă esenţială a independenţei Justiţiei, care nu trebuie să aibă niciun fel de dependenţă faţă de o altă putere a statului. Ministerul Public nu a fost niciodată dependent financiar de alte instituţii, iar schimbarea acestei situaţii ar demonstra dorinţa de punere sub control a procurorilor”, transmite Parchet General, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îşi manifestă îngrijorarea “cu privire la independenţa procurorului, ideea preluării gestionării bugetului Ministerului Public de către Ministerul Justiţiei însemnând o gravă atingere adusă acestei independenţe”.

“Dacă ministrul justiţiei – om politic sau membru al unui guvern politic – devine ordonator de credite al bugetului Ministerului Public, se creează posibilitatea controlării activităţii procurorilor prin subfinanţarea sistemului, a unor structuri din cadrul acestuia sau direcţionarea discreţionară a resurselor financiare. Practic, cele trei bugete ale Ministerului Public – PÎCCJ, DNA, DIICOT – nu pot fi gestionate operativ împreuna cu cel al Ministerului Justiţiei, pentru că ar determina o sufocare financiară, respectiv, blocarea activităţii parchetelor. Invocarea faptului că Ministerul Justiţiei este ordonator de credite pentru bugetul instanţelor nu reprezintă un argument, în condiţiile în care Consiliul Superior al Magistraturii şi reprezentanţii instanţelor de judecată au solicitat, în mod constant, gestionarea bugetelor instanţelor de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, invocând acelaşi considerent al independenţei financiare”, se mai precizează în comunicat.

 
Parchetul precizează că Ministerul Public cunoaşte nevoile financiare ale procurorilor, fiind “imperios” necesar ca gestionarea bugetului să fie făcută în continuare de această instituţie.

Reacţia vine după ce Tudorel Toader a declarat, sâmbătă, că “este de discutat dacă nu ar fi normal ca Ministerul Justiţiei să devină ordonator de credite şi pentru bugetul procurorilor”. În prezent, bugetul este administrat de Ministerul Public.

“În condiţiile în care avem un număr de judecători aproape dublu faţă de numărul procurorilor, în condiţiile în care Ministerul Justiţiei este ordonator de credite doar pentru bugetul instanţelor, pentru o administrare unitară a activităţii judiciare, este de discutat dacă nu ar fi normal ca Ministerul Justiţiei să devină ordonator de credite şi pentru bugetul procurorilor”, a declarat ministrul Justiţiei la Antena 3.

Toader a mai spus că proiectul privind modificarea legilor justiţiei preia “regula de rang constituţional, potrivit căreia, procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţiei”, precizând că ministrul nu interferează în activitatea de urmărire penală.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Chinezii de la Cherry vor lansa, în Europa, modele SUV de la trei mărci

Producătorul chinez de automobile Chery va lansa modele SUV de la trei mărci de mașini în Europa în următorii doi ani și ar putea...

Fratele Ursulei von der Leyen, pe piața asigurărilor din România. Holger conduce și cea mai mare companie de jocuri de noroc din țară

Revoltă la Bruxelles după ce fratele Ursulei von der Leyen a ajuns să conducă principala firmă de jocuri de noroc din Europa Centrală...

Român mort într-un accident crunt pe o șosea din SUA! Nu a avut nicio șansă să supraviețuiască

Accidentul a avut loc aproape de miezul nopții. După ce vehiculul s-a răsturnat, cantitatea de amoniac s-a eliberat instant în aer. Vasile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies