Foto: Inquam Photos

Guvernul Orban rămâne la putere. Moțiunea de cenzură nu s-a votat din lipsă de cvorum

Doar 226 de parlamentari au fost prezenți luni în plenul Parlamentului, ceea ce a făcut imposibilă atingerea cvorumului de 233 de parlamentari, necesar pentru a face valabil votul asupra moțiunii de cenzură.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 14.09.2020 - 23:50

UPDATE: Doar 226 de parlamentari au fost prezenți, luni, 31 august, în Parlament, înainte de începerea votului asupra moțiunii de cenzură.

Din acest motiv, votul nu mai avut loc, iar Guvernul Orban rămâne la putere.

Cvorumul nu a fost atins pentru că din sala de plen au lipsit mai mulți parlamentari, dintre care cinci parlamentari PSD. Trei dintre aceștia au anunțat în prealabil că vor lipsi, invocând motive medicale, iar alți doi au lipsit fără motiv. Pentru cei cinci parlamentari PSD care au lipsit, liderul partidului, Marcel Ciolacu, a anunțat că va propune excluderea din PSD.

Mâine, 1 septembrie, începe sesiunea ordinară a Parlamentului, sesiune în care ar putea fi eventual depusă o nouă moțiune de cenzură.

---------------------------------------------------------------------------------------

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, anunța acum câteva zile că moțiunea de cenzură va fi votată de 250 de parlamentari, în condițiile în care calculele arătau că parlamentarii PSD, ALDE și Pro România au împreună 233 de voturi.

Acest număr de 233 coincide cu cvorumul care este necesar pentru a face valabil votul asupra moțiunii de cenzură.

Totuși, cvorumul nu va fi atins, pentru că trei parlamentari PSD și un deputat de la Pro România au anunțat că, din motive medicale, nu vor fi prezenți la acest vot.

Pe de altă parte însă, un alt obstacol în calea acestei moțiuni, fără legătură cu votul din Parlament, este sesizarea de neconstituționalitate depusă de PNL la CCR asupra acestei moțiuni de cenzură, sesizare care susține că nu este permis să se depună o moțiune de cenzură în timpul unei sesiuni extraordinare a Parlamentului. Dacă la CCR se va accepta sesizarea depusă de PNL, rezultatul votului din Parlament, oricare ar fi el, nu mai contează.

Comentarii