28.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăPoliticăMOARTEA ALIANȚEI TRANSATLANTICE? UN NOU SONDAJ GĂSEȘTE MAJORITATEA EUROPENILOR SIMȚINDU-SE SINGURI

MOARTEA ALIANȚEI TRANSATLANTICE? UN NOU SONDAJ GĂSEȘTE MAJORITATEA EUROPENILOR SIMȚINDU-SE SINGURI

● În timp ce Germania își asumă președinția UE, un nou studiu major a descoperit că europenii se simt „singuri și vulnerabili” în lume și nu văd SUA ca un aliat internațional cheie în lupta lor cu covid-19.

● Sondajele efectuate de Datapraxis și YouGov în nouă state membre ale UE dezvăluie, de asemenea, o ostilitate largă față de China; solicită controale mai stricte la frontierele externe ale UE; și subliniază scepticismul asupra construirii de noi instituții la Bruxelles.

● Înaintea unei reuniuni a lui Macron și Merkel, ce a avut loc ieri, raportul îndeamnă liderii europeni să asculte cu atenție cetățenii lor și să își asume proprietatea colectivă asupra problemelor-cheie, precum schimbările climatice, în absența unui leadership global.

Un nou raport susținut de sondaje, publicat astăzi de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), a constatat că, în timp ce mulți europeni cred că Uniunea Europeană (UE) nu a reușit să ofere suficientă conducere și sprijin în timpul crizei coronavirusului, o majoritate a cetățenilor văd cooperarea la nivel european drept cel mai bun vehicul pentru soluționarea problemelor majore de politică externă, cum ar fi covid-19 – în special pe fundalul izolaționismului american. Acest raport susține că acest nou sentiment pro-Europa, dezvăluit din datele votanților ale ECFR, va fi condiționat și va necesita o manevrare delicată de către liderii Europei și de către Germania, care își asumă acum președinția UE.

Raportul, care se bazează pe sondajele Datapraxis și YouGov din nouă state membre ale UE, oferă o analiză cuprinzătoare a politicii noului coronavirus și dezvăluie, de asemenea, o scădere a sprijinului acordat parteneriatului transatlantic – doar 2% dintre europenii chestionați exprimând părerea că Statele Unite sunt un aliat „de ajutor” în lupta cu covid-19.

Raportul, semnat de către specialiști în politică, Susi Dennison și Pawel Zerka, „Împreună în traume: europenii și lumea după covid-19” susține că Europa se află într-o stare de „traumă” și că cetățenii săi se simt „singuri și vulnerabili” în lupta lor cu virusul. Constată nemulțumirea pe scară largă față de guvernele naționale, precum și eșecurile UE. Raportul atribuie trei cauze pentru noua condiție a Europei „asemănătoare traumei” : prima, din răspunsurile individuale conduse de membrii și performanța inadecvată a guvernelor naționale; a doua , din neîndeplinirea persistentă a UE de a-și asuma dreptul asupra problemelor internaționale; și în al treilea rând, preocupările cu privire la noua ordine mondială, având în vedere relația fracturată a UE cu SUA, și amenințarea pe care China o va prezenta pentru sistemul internațional bazat pe reguli.
 
Principalele constatări ale noului raport susținut de sondaje ale ECFR includ:

● Încrederea în SUA este spulberată. În aproape toate țările, oamenii au  raportat în mare parte că percepția lor asupra SUA a devenit din ce în ce mai negativă. În Danemarca (71%), Portugalia (70%), Franța (68%), Germania (65%) și Spania (64%), aproximativ două treimi au declarat că viziunea lor asupra SUA s-a agravat în timpul crizei. Acest lucru a fost marcat în special în Franța și Germania, unde 46% și 42%, respectiv, au declarat că viziunea lor asupra SUA s-a înrăutățit „mult” ca urmare a crizei corona. Doar în Polonia și Bulgaria a fost răspunsul dominant „nicio schimbare” (la 49% și, respectiv, 56%). Proporția dintre respondenții care au considerat că SUA au fost un aliat-cheie în timpul crizei a fost minusculă, cu cea mai mare proporție în Italia, la doar 6%.

● Criza a sporit negativitatea europenilor față de China. Peste 60% în Franța (62%) și Danemarca (62%) raportează o percepție deteriorată a Chinei. În fiecare țară, proporții mai mari au raportat negativitate, mai degrabă decât pozitivitate, față de China, în afară de Bulgaria, unde un număr egal (22%) au raportat o percepție îmbunătățită sau agravată asupra Chinei. Interesant este că, în Italia, China a fost considerată cea mai utilă aliată a țării în criză de un sfert dintre cei chestionați (25%) – și în special în rândul susținătorilor partidului cinci stele (M5S) – probabil datorită ofertei sale de ventilatoare și EIP vitală, în stadiile incipiente ale pandemiei.

● În fiecare țară, o pondere dominantă a alegătorilor nu a raportat nicio schimbare în percepția lor asupra Rusiei, probabil pentru că țara nu a jucat un rol important în criză. Printre cei a căror percepție s-a schimbat, aceasta este de obicei într-o direcție negativă, în special în Danemarca, Suedia, Germania și Polonia. Două excepții notabile sunt Bulgaria (27%) și Italia (23%), unde aproximativ un sfert din populație a raportat o percepție îmbunătățită a Rusiei, depășindu-i pe cei care răspund negativ pentru țara estică. Deși, în general, percepția îmbunătățită a Rusiei este limitată la alegătorii populației de dreapta, există o părere mai largă în Italia printre membrii M5S, precum și printre susținătorii Lega și Frații Italiei (n.r. Brothers of Italy)

● Se consolidează sprijinul pentru acțiuni privind schimbările climatice, în ciuda pandemiei actuale de sănătate. Peste 40% din toate statele membre sondate, cu excepția Danemarcei (22%), Suediei (31%) și Franței (37%), au declarat că sprijinul lor pentru punerea în aplicare a angajamentelor climatice a crescut în timpul crizei coronavirusului. Alegătorii spanioli (60%) și portughezi (58%) pot spune că susținerea lor pentru punerea în aplicare a acestor angajamente a crescut.
● Mulți europeni raportează un sprijin în creștere pentru controale de frontieră mai stricte de la începutul crizei. De la 48% din populația din Danemarca la 73% din Portugalia. Mai exact, au existat majorități puternice în Bulgaria (61%) și Portugalia (60%) și opinii minoritare considerabile în Germania (46%), Danemarca (48%) și Franța (46%), pentru controale mai stricte la nivelul UE frontiere.

● Mulți dintre cei care pledează pentru închiderea frontierelor și întoarcerea puterii către statele naționale recunosc, de asemenea, valoarea dezvoltării mai multor răspunsuri globale din partea UE. De la 42% (în Suedia și Italia) la 76% (în Bulgaria) dintre cei care solicită un răspuns mai global din partea UE susțin, în același timp, controale mai puternice ale frontierelor externe.

● Majoritatea europenilor chestionați nu cred că UE și-a „îndeplinit responsabilitățile” în pandemie. 63% dintre italieni, 61% din francezi și 52% dintre spanioli nu au fost de acord cu afirmația că UE a făcut acest lucru. „Irelevanța” a fost modul în care o pluralitate mare (și în unele cazuri majoritatea) din fiecare stat membru a descris răspunsul UE. În Franța (58%), Spania (45%), Germania (44%) și Bulgaria (50%), cei care sunt de acord că UE a fost irelevantă în timpul crizei coronavirusului și că răspunsurile naționale sau globale sunt mai importante, sunt mai numeroase un factor de trei dintre cei care nu au fost de acord (18%, 17%, 15%, respectiv 18%).

● Cu toate acestea, există un sprijin puternic pentru mai multă cooperare în UE. Întrebați dacă răspunsul european la criza coronavirusului a arătat că este nevoie de mai multă cooperare la nivel european sau dacă a arătat că integrarea UE a mers prea departe, majoritățile din toate țările au optat pentru mai multă cooperare. (91% în Portugalia, 80% în Spania, 77% în Italia și 68% în Polonia). Chiar și în state membre mai puțin Eurofile, inclusiv Franța (52%), Suedia (51%) și Danemarca (53%), mai mult de jumătate dintre respondenți au ales opțiunea de cooperare; și cam în jur de 20% au spus contrariul.
● Europenii sunt divizați în ceea ce privește rolul instituțiilor UE de a ajuta la redresarea economică. Când au fost întrebați de unde vor primi ajutorul de redresare, cea mai mare proporție în Portugalia (59%), Polonia (46%), Spania (41%), Bulgaria (37%) și Franța (28%) au ales UE. Cu toate acestea, acest lucru este mult mai puțin valabil în țările din nord (Germania, Suedia, Danemarca) pentru care criza a găsit o percepție larg răspândită că trebuie să facă față singure unor astfel de crize.
De exemplu, doar mai puțin de jumătate dintre cei chestionați în Germania (48%) au considerat că „țara lor se poate baza doar pe ea însăși” în reluarea sa financiară din criză.
Prin segmentarea sondajului, autorii lucrării, Dennison și Zerka, identifică patru circumscripții care au apărut în Europa în urma izbucnirii coronavirusului și examinează domeniile de comunitate între aceste grupuri și modul în care acestea ar putea fi reunite pe probleme cheie ale politicii externe.
Primul grup – „internaționaliști implicați” – sunt importanți în fiecare dintre statele membre sondate. Sunt aliați naturali ai ambițiilor internaționale ale UE și, în multe cazuri, sunt susținători ai partidelor centriste ale Europei, inclusiv Partito Democratico (PD), în Italia, La Republique en Marche (LREM), în Franța și Coaliția Civică (KO) ), în Polonia. De exemplu, în Italia (unde „internaționaliști implicați” reprezintă aproape o treime din populație), sprijinul pentru PD este de două ori mai mare în cadrul acestui grup decât în populația totală a țării.

Cel de-al doilea grup – „internaționaliști critici pentru UE” – se bucură de viziunea Europei mai puternice și, ca și „internaționalii implicați”, sunt fericiți să sprijine o finanțare mai maresolidaritate între statele membre ale UE, punerea în aplicare a angajamentelor climatice și eforturile de consolidare a producției medicale și non-medicale în cadrul blocului european. Cu toate acestea, nu sunt de acord cu concluzia de bază că acestea ar trebui să implice în mod necesar o mai mare integrare sau extindere a UE. În nicio țară nu sunt un grup de alegători dominanți, dar, peste tot, ei corespund cel puțin o cincime din electorat. Alegătorii FDP din Germania sunt probabil să se încadreze în acest grup, precum și cei ai Unidas Podemos din Spania și ai Fraților din Italia, din Italia. Acestea cuprind, de asemenea, mulți votanți ai partidelor care sunt asociați în mod tradițional cu mainstream.

Al treilea grup de alegători – „europenii comutați” – este mare, dar mai puțin vocal în privința problemelor și a rolului Europei în lumea postcovid-19. Această circumscripție se opune în mare parte ideii de a împărți sarcina financiară a coronavirusului între statele membre ale UE și, de asemenea, este mai probabil să își dorească controale de frontieră mai stricte. Cu toate acestea, aceștia împărtășesc o oarecare comunitate cu grupurile anterioare, în sprijinul lor pentru supraveghere din motive de sănătate și în îndeplinirea angajamentelor climatice. Ele reprezintă cel mai mare grup de alegători din Bulgaria (31%) și au o prezență puternică în Portugalia (23%) și Italia (22%). De asemenea, ele sunt, în multe cazuri, cel mai divers grup politic: în Franța, de exemplu, acest grup reprezintă un sfert din populație și include votanții La Republique en Marche, Rassemblement National, Les Republicains și Verzii; în timp ce, în Polonia, există o poveste similară, cu alegătorii PiS și Coaliția Civică.Și, în sfârșit, grupul final – „Națiunea întâi” – este unul dominat de susținătorii partidelor populiste sau naționaliste, inclusiv Lega, în Italia, PiS, în Polonia, Vox, în Spania, SD, în Suedia și Rassemeblement National, în Franța. Oamenii din acest grup sunt mai puțin susceptibili să sprijine implicarea globală, dar împărtășesc multe dintre anxietățile celorlalte grupuri. De exemplu, în Germania, Franța și Danemarca, o treime dintre ei sunt interesați să readucă o parte din producție – chiar dacă ar putea să o considere o chestiune de suveranitate națională, mai degrabă decât europeană – și peste tot, cu excepția Danemarcei, Suediei și Germaniei, al treilea sau mai mulți ar susține propuneri pentru o mai mare solidaritate financiară în Europa.

Dennison și Zerka remarcă faptul că, deși există divergențe majore în opinia celor patru grupuri, există oportunități de a le reuni asupra unor probleme cheie. De exemplu, chiar și pe subiecte provocatoare din punct de vedere politic, cum ar fi controlul la frontieră, există posibilitatea de a construi o coaliție largă pentru dezvoltarea unui mecanism procedural, care să permită UE să răspundă, în mod eficient, la crizele majore de sănătate și umanitare. O astfel de mișcare ar reduce considerabil probabilitatea de a răspunde la nivel național, care împărțesc blocul și care a trecut prin Europa, ca răspuns atât la criza covid-19, cât și la criza de migranți din 2015.

Concluzionând, autorii reafirmă faptul că „mulți europeni consideră că au fost lăsați singuri în această criză” și că pentru a-și susține sprijinul pentru o voce europeană puternică pe scena globală, „factorii de decizie vor trebui să construiască coaliții identificând acolo este consens ”. Pentru a atinge un scop pozitiv și pentru a preveni un nou val de eurocepticism, invită liderii UE să-și lase deoparte ambițiile de „mai multă Europă” și să se concentreze, în schimb, pe identificarea și construirea numitorilor comuni pentru îmbunătățirea membrilor săi.

Comentând raportul susținut de sondaje, autorul, coleg principal și directorul pentru Puterea Europeană a ECFR, Susi Dennison, a declarat:

 

Susi Dennison

„Criza Covid-19 a prins publicul european cu realitatea pe care producătorii europeni de politici externe au bănuit-o să fie cazul de ceva vreme. Europenii sunt, în final, singuri și vulnerabili.Europenii au digerat faptul că SUA nu mai sunt neapărat un prieten pentru Europa în perioadele de nevoie. Pe măsură ce Germania preia președinția UE, luna viitoare, această schimbare importantă a opiniei publice către SUA ar putea împinge guvernele europene să urmărească o linie mai independentă în reconstruirea ordinii internaționale după covid-19.”

 

Pawel Zerka

„Co-autorul și colegul său de politică din cadrul ECFR, Pawel Zerka, a adăugat: Dacă este jucată cu grijă, trauma pe care o simt europenii ar putea fi transformată în sprijin pentru o Europă mai puternică pe scena internațională – apărarea valorilor cheie, cum ar fi statul de drept, drepturile omului și democrația și asumarea unui leadership global în absența SUA.Cu toate acestea, așa cum arată sondajele noastre, există un echilibru delicat în acest sens. De exemplu, deși există sprijin pan-european pentru implementarea angajamentelor asumate în ceea ce privește schimbările climatice, există o dezamăgire pentru lipsa de sprijin a UE pentru cetățenii săi în timpul crizei din Covid-19 și puține laude pentru performanțele instituțiilor sale. Alegătorii europeni, în principal, sunt neimpresionați – dar cred totuși că există o oportunitate pentru Europa de a fi mai suveran și mai proactiv, în fața viitoarelor crize ”

Raportul Dennison și Zerka, lansat astăzi, face parte dintr-un program mai larg de către think-tank-ul pentru a examina dorințele europenilor din lumea post-covidă-19. Publicațiile anterioare ale echipei „Deblocare” a ECFR pot fi accesate la adresa: https://www.ecfr.eu/europeanpower/unlock

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă