1.1 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomePoliticăMesajul președintelui Iohannis, de Ziua Europei: "Retrasarea cu forța a frontierelor dintre...

Mesajul președintelui Iohannis, de Ziua Europei: “Retrasarea cu forța a frontierelor dintre state suverane nu poate fi acceptată”

Președintele Klaus Iohannis subliniază, în mesajul transmis în cinstea Zilei Europei, că “Retrasarea cu forța a frontierelor dintre state suverane nu poate fi acceptată”.

Mesajul șefului statului a fost transmis de Președinția României la data de 9 mai 2023.

“Securitatea Uniunii Europene înseamnă și o protecție adecvată a frontierelor externe, iar contribuția României la securizarea acestora este larg recunoscută și apreciată la nivel european și nu numai. Am convingerea că, în spiritul  principiilor responsabilității, unității și solidarității între toți membrii Uniunii Europene, prin dialog şi angajament constructiv din partea tuturor, România își va primi locul binemeritat în cadrul spațiului european de liberă circulație.

Consolidarea securității noastre este, de asemenea, esențială, implicând o cooperare  strânsă pentru creșterea capacităților de apărare, în deplină complementaritate cu NATO, precum și pentru întărirea rezilienței în fața amenințărilor hibride și a celor din spațiul cibernetic. În fața agresiunii ruse, trebuie să menținem fără ezitare sprijinul solid și consistent acordat Ucrainei, eforturi la care România participă activ. Miza strategică este clară: garantarea faptului că retrasarea cu forța a frontierelor dintre state suverane nu poate fi acceptată, nici în Europa și nicăieri în lume”, menționează mesajul transmis de președintele Iohannis.

Ziua Europei se sărbătorește la 9 mai, în amintirea zilei de 9 mai 1950. La acea dată s-a semnat Declarația Schuman. Documentul din anul 1950 propunea formarea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului. Din acea Comunitate s-a format, ulterior, Uniunea Europeană.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toate sticlele de vin vor avea cod QR. Legislația a intrat în vigoare

Industria producătorilor de vin se confruntă cu o schimbare semnificativă, odată cu intrarea în vigoare a noii legislații UE. Potrivit acesteia, producătorii de vin...

David Popovici, în semifinalele probei de 100 m liber, la Europenele de la Otopeni

David Popovici s-a calificat cu al doilea timp în semifinalele probei de 100 m liber, în această dimineaţă, la Campionatele Europene de înot în...

Cât te costă să faci Revelionul cu Bădălău

Monato, salonul de evenimente deținut de fiica baronului PSD de Giurgiu Niculae Bădălău, se pregătește să ofere o experiență de Revelion cu adevărat...
Ultima oră
Pe aceeași temă