Israelul acuză ideea negării Holocaustului în România, idee observată chiar la unii politicieni români. O declarație în acest sens a făcut, marți, ambasadorul Israelului la București, David Saranga.
Declarația diplomatului israelian vine la câteva ore după ce Institutul „Elie Wiesel” acuzase liderii partidului AUR că încurajează antisemitismul, profitând de imunitatea parlamentară.
Iată mesajul postat pe internet, marți, de ambasadorul David Saranga.
„Referitor la declarațiile care minimizează tragedia Holocaustului:
Condamn vehement atitudinea și afirmațiile jignitoare ale unor lideri politici care au considerat potrivit să califice genocidul din timpul Holocaustului drept o „temă minoră” de abordat în sistemul educațional din România. Am susținut constant că informarea justă și obiectivă asupra ororilor care s-au petrecut în timpul Holocaustului din România este necesară pentru a evita ca astfel de tragedii să se repete. Noua generație trebuie sa cunoască în profunzime aceasta pagină neagră din istoria omenirii, astfel încât să înțeleagă că antisemitismul, xenofobia și intoleranța nu își au locul în societatea de astăzi și că acestea contravin valorilor democratice și europene însușite de România. Legea privind introducerea disciplinei şcolare „Istoria Evreilor. Holocaustul”, adoptată de Parlamentul României și promulgată recent de Președintele Klaus Iohannis, oferă elevilor prilejul de a înțelege acest episod crunt, dar și importanța compasiunii. Astfel de afirmații constituie o dovadă fățișă fie a lipsei de asumare, fie a ignoranței. Este important de menționat că acestea se încadrează în definiția negării Holocaustului emisă de Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA), aceeași instituție care a adoptat definiția antisemitismului în timpul președinției române. Reacțiile extremiste ne amintesc că ideologiile și manifestările radicale își fac simțită prezența și astăzi. Sunt convins că poporul român va alege adevărul istoric în defavoarea discursului antisemit”.
Israelul acuză ideea negării Holocaustului, semnalată în discursul unor politicieni
Aceste reacții vin după un comunicat AUR care ar fi fost transmis la 3 ianuarie 2022. Comunicatul susținea că istoria Holocaustului ar reprezenta o „temă minoră”.
„Un lider AUR, protejat de imunitatea parlamentară, a catalogat Holocaustul din România drept o „simplă lecţie” sau o „temă minoră” în sistemul educaţional (…). A nega Holocaustul, în spatele imunităţii parlamentare, nu face decât să întreţină ura antisemită, ale cărei consecinţe politice au dus la Holocaust. A nega Holocaustul este o expresie clară de a nega democraţia”, a avertizat un comunicat al Institutului „Elie Wiesel”.
România nu este singura țară unde se semnalează idei antisemite. Drept urmare, acum trei luni, Comisia Europeană prezentase o Strategie pentru combaterea antisemitismului.
Citiți România Liberă și pe Google News!