Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Iohannis, după vizita cu Dăncilă: Sunt linii roşii de la care politicienii nu s-au abătut niciodată

UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă a răspuns invitaţiei la consultări adresate de şeful statului, confirmând participarea la întâlnirea programată marţi, la ora 11:00, la Palatul Cotroceni.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 15.05.2018 - 15:27

UPDATE

Administraţia Prezidenţială a transmis, după discuţia dintre Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă, că există unele linii roşii în politica externă de la care politicienii nu s-au abătut, indiferent de culoarea politică, motiv pentru care a cerut corectitudine în relaţiile dintre instituţii.

"În cadrul discuţiilor, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că este obligatoriu ca politica externă a României să se facă numai în interesul României şi că este necesar ca tensiunile interne pe teme de politică externă să înceteze imediat, pentru ca ţara noastră să rămână un actor credibil în relaţia cu Statele Unite ale Americii, la nivelul Uniunii Europene şi al NATO, precum şi în cadrul celorlalte parteneriate strategice în care ţara noastră este angajată", transmite Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă remis de Mediafax.

Sursa citată precizează că şeful statului a atras atenţia că politica externă trebuie caracterizată "de constanţă şi predictibilitate, având câteva linii roşii de la care decidenţii politici nu s-au abătut niciodată, indiferent de culoarea lor politică. Schimbarea poziţiei echilibrate şi echidistante pe care România a avut-o până acum nu ar face decât să producă îngrijorare şi nelinişte".

 
 
În acest sens, Klaus Iohannis a solicitat cooperare instituţională corectă, în conformitate cu cadrul legal în vigoare.

"Prim-ministrul Viorica Dăncilă şi membrii Guvernului prezenţi la consultările de astăzi au exprimat, la rândul lor, opinia că este nevoie de o abordare instituţională loială în ceea ce priveşte politica externă a României. Preşedintele României a evidenţiat, totodată, că deciziile majore de politică externă ale ţării noastre, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranţei naţionale şi a cetăţenilor români trebuie luate întotdeauna cu responsabilitate şi discernământ", se mai arată în comunicatul de presă.

La discuţiile de marţi, de la Palatul Cotroceni, au participat, alături de Viorica Dăncilă şi ministrul de Externe Teodor Meleşcanu şi viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall.

 

 

 

Premierul Viorica Dăncilă a ajuns, la ora transmiterii ştirii, la Palatul Cotroceni, alături de ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, pentru întâlnirea programată la ora 11.00 cu preşedintele Klaus Iohannis, pe tema mutării ambasadei din Israel.

 

"Domnule Preşedinte, în cadrul dialogului interinstituţional, am primit invitaţia dumneavoastră la consultări pe teme de actualitate de politică externă, respectiv recentele evoluţii din Orientul Mijlociu şi relaţiile bilaterale ale României cu Statul Israel. Pe această cale, confirm participarea", a transmis Dăncilă.

Preşedintele Klaus Iohannis o invită pe premierul Viorica Dăncilă marţi, la Palatul Cotroceni, la consultări pentru clarificarea unor aspecte ce ţin de politica externă, informează Administraţia Prezidenţială. "Stimată doamnă prim-ministru, având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu evoluţii recente din politica externă, în temeiul dispoziţiilor art. 86 din Constituţie, vă invit pentru consultări în data de 15 mai, ora 11,00, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează clarificarea unor aspecte ce ţin de politica externă a României, inclusiv problematica relocării Ambasadei României din Statul Israel, care constituie probleme urgente şi de importanţă deosebită", se arată în invitaţia adresată premierului de către preşedintele Klaus Iohannis.
Şeful statului precizează că la această întâlnire premierul poate fi însoţit de miniştrii de resort. 

Președintele Klaus Iohannis a solicitat, la sfârșitul lunii trecute, demisia Vioricăi Dăncilă din funcția de premier.

Șeful statului a precizat că, în cele trei luni de la instalarea Vioricăi Dăncilă în fruntea Guvernului, în ianuarie 2018, a remarcat că aceasta "nu face față poziției de premier".

Anunțul lui Iohannis referitor la cererea de demisie a premierului Dăncilă a fost făcut după ce Viorica Dăncilă i-a transmis, vineri dimineață, lui Klaus Iohnnis că ea refuză să se prezinte, vineri, la Palatul Cotroceni.

"Întâlnirea n-a mai avut loc, dar acest lucru nu schimbă mesajul pe care doream să-l transmit românilor. Întâlnirea urma să aibă ca temă centrală conflictul între Guvern și PSD pe de o parte, și Banca Națională pe de altă parte. Am dorit să mediez între ei. Doamna Dăncilă nu a înțeles acest lucru", a declarat, vineri, Klaus Iohannis.

Șeful statului a precizat că "rolul BNR e clar determinat şi calitatea sa e independenţa politică, e foarte evident că PSD pune sub semnul întrebării această independenţă".

"După cum am spus pe 29 ianuarie guvernul a fost investit. Au trecut aproximativ trei luni de atunci, după care pot să trag o concluzie. Doamna Dăncilă nu face faţă poziţiei de premier al României şi transformă Guvernul într-o vulnerabilitate pentru România. De aceea solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcţia de premier", a precizat Klaus Iohannis.

Comentarii

loading...