„În vederea exercitฤrii prerogativelor stabilite de art. 87 din Constituลฃie, vฤ solicit sฤ îmi transmiteลฃi agenda de lucru a fiecฤrei ลedinลฃe a Guvernului. Învederez cฤ obligaลฃia comunicฤrii este prevฤzutฤ de art. 39 din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea ลi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum ลi a altor documente, în vederea adoptฤrii/aprobฤrii, aprobat prin Hotฤrârea Guvernului nr. 561/2009”, aratฤ ลeful statului în scrisoare.
Klaus Iohannis subliniazฤ cฤ, potrivit dispoziลฃiilor menลฃionate, agenda de lucru a ลedinลฃei Guvernului se comunicฤ autoritฤลฃilor publice interesate, împreunฤ cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum ลi documentele însoลฃitoare respective, cu cel puลฃin 24 de ore înainte de ziua ลedinลฃei Guvernului.
Potrivit articolului 87 din Constituลฃie, preลedintele României poate lua parte la ลedinลฃele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naลฃional privind politica externฤ, apฤrarea ลฃฤrii, asigurarea ordinii publice ลi, la cererea prim-ministrului, în alte situaลฃii. De asemenea, ลeful statului prezideazฤ ลedinลฃele Executivului la care participฤ.
Articolul 39 din Regulamentul privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea ลi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum ลi a altor documente, în vederea adoptฤrii/ aprobฤrii stabileลte cฤ agenda de lucru a ลedinลฃei Executivului se comunicฤ de cฤtre Secretariatul General al Guvernului, împreunฤ cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum ลi documentele însoลฃitoare respective, tuturor membrilor Cabinetului, conducฤtorilor altor autoritฤลฃi publice interesate, precum ลi altor participanลฃi la ลedinลฃa Guvernului, cu cel puลฃin 24 de ore înainte de aceastฤ reuniune.
Duminicฤ, la Consiliul Naลฃional al PSD, preลedintele social-democraลฃilor, Liviu Dragnea, a declarat cฤ tema amnistiei ลi graลฃierii trebuie abordatฤ, pentru ca acest subiect sฤ fie închis, întrucât PSD ลi ALDE au ลi obligaลฃia de a repara nedreptฤลฃile.
„Se vorbeลte în România despre amnistie ลi graลฃiere ca ลi cum s-ar vorbi cฤ avem vreo bombฤ atomicฤ ลi ne gândim dacฤ sฤ o folosim sau nu împotriva Uniunii Europene sau împotriva lumii. Eu nu mฤ tem sฤ pronunลฃ aceste cuvinte. Dacฤ cineva gฤseลte alte instrumente, alte mฤsuri legislative, orice alt tip de acลฃiune care sฤ rezolve în totalitate, sฤ repare toate nedreptฤลฃile care s-au întâmplat în România ลi care se întâmplฤ în continuare, toate abuzurile din Justiลฃie altfel decât prin amnistie ลi graลฃiere va avea tot sprijinul partidului ลi al meu personal. Dacฤ nu, nu mai ezitaลฃi, nu ลtiu când, nu ลtiu cum, dar PSD-ul, PSD-ALDE are ลi aceastฤ obligaลฃie sฤ repare nedreptฤลฃile”, a afirmat Dragnea.
Ulterior, ministrul Justiลฃiei, Tudorel Toader, a precizat cฤ reflecteazฤ cu privire la oportunitatea unei ordonanลฃe de urgenลฃฤ pe tema amnistiei ลi graลฃierii. „Reflectez. (…) Când voi avea un rฤspuns structurat atunci vi-l voi oferi. (…)”, a spus Toader, la Parlament.
Luni dimineaลฃฤ, ministrul Justiลฃiei a menลฃionat cฤ la Consiliul Naลฃional al PSD s-a agreat ideea ca amnistia ลi graลฃierea sฤ fie ultima soluลฃie de îndreptare a abuzurilor din Justiลฃie.
„Dupฤ cele discutate acolo în ลedinลฃฤ, de fapt aลฃi vฤzut cฤ nu s-a pus problema unui vot, nu s-a pus problema unei decizii. ลi o nuanลฃฤ pe care, sigur, dumneavoastrฤ aลฃi reลฃinut-o: chiar acolo, în Consiliul acela, s-a spus cฤ, dacฤ existฤ alte soluลฃii, legislative evident, de îndreptare a abuzurilor comise, evident ลi normal s-a exprimat acordul cu respectivele soluลฃii. Dacฤ nu, s-a agreat ideea ca amnistia ลi graลฃierea sฤ fie ultima soluลฃie de îndreptare a respectivelor abuzuri. (…) Reflectฤm, analizฤm ลi când ajungem la o concluzie vฤ comunicฤm”, a declarat Toader presei, la Ministerul Justiลฃiei.
El a adฤugat cฤ, în prezent, se analizeazฤ dacฤ celelalte soluลฃii sunt de naturฤ sฤ elimine abuzurile.
„Ne aflฤm în acest stadiu. Nu uitaลฃi cฤ zilele urmฤtoare trebuie sฤ pronunลฃe Curtea Constituลฃionalฤ cu privire la conflictul referitor la protocoale, nu uitaลฃi cฤ instanลฃa constituลฃionalฤ s-a pronunลฃat cu privire la constituirea completurilor (…). Prin urmare, este o sumฤ de factori, o sumฤ de mฤsuri, care vom vedea de sunt de naturฤ sau nu sฤ îndrepte aceste abuzuri. Trebuie sฤ vedem ลi motivarea Curลฃii, trebuie sฤ vedem motivarea pe Codul de procedurฤ penalฤ. Suntem în analizฤ dacฤ soluลฃiile celelalte sunt de naturฤ sau nu sฤ elimine abuzurile, dacฤ nu, atunci se poate discuta de etapa a doua ลi atunci trebuie vฤzut care sunt criteriile de referinลฃฤ, dacฤ e natura faptei, dacฤ e gravitatea faptei, dacฤ-i pedeapsa aplicatฤ, dacฤ-i pedeapsa prevฤzutฤ de lege”, a spus ministrul Justiลฃiei.
Toader a arฤtat cฤ în acest moment se lucreazฤ la un proiect de OUG pentru modificarea Codurilor penale.