9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportVoicu: Opoziţia nu-şi face iluzii cu moţiunea de cenzură

Voicu: Opoziţia nu-şi face iluzii cu moţiunea de cenzură

Partidele din opoziţie nu-şi fac iluzii în privinţa şanselor moţiunii de cenzură pe care o vor depune la asumarea Codului Muncii, pentru că “aritmetica este seacă, dură“, afirmă purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, potrivit Mediafax.

Voicu spune că opoziţia nu vrea să-şi creeze aşteptări prea mari de la moţiunea de cenzură, dar aceasta este singura “reacţie parlamentară” permisă de Constituţie.

“Am decis, la nivelul Uniunii Social-Liberale (USL), depunerea unei moţiuni de cenzură ca reacţie la angajarea răspunderii de către Guvern pe Codul Muncii, spunând de la bun început că nu ne facem iluzii şi nu vrem să creăm aşteptări, pentru că aritmetica este seacă, este dură, însă procedura constituţională de angajare a răspunderii nu permite altă reacţie parlamentară decât cea a moţiunii de cenzură şi acesta este motivul”, declară Mihai Voicu.

El susţine că, prin depunerea moţiunii, partidele de opoziţie urmăresc “provocarea unei dezbateri parlamentare”, fiind pregătiţi să susţină o alternativă la Codul Muncii, adoptat de Guvern.

“După cum ştiţi, USL a încheiat un protocol cu patru centrale sindicale şi trei uniuni patronale, cele mai importante din România, care nu reprezintă o simplă declaraţie de susţinere, ci parlamentarii noştri PNL, PSD şi PC au preluat proiectul de lege pe Codul Muncii, care reprezintă buna înţelegere între patronate şi sindicate, negocierea lor proprie, şi o vom susţine în Parlament. Dacă Guvernul nu este dispus să stea la dialog cu patronatele şi cu sindicatele, o facem noi. Inclusiv prin susţinerea legii lor”, adaugă Voicu.

Şi preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, susţine că moţiunea de cenzură pe care PSD o va iniţia săptămâna viitoare nu are şanse de a fi adoptată.

Opoziţia şi-a anunţat intenţia de a depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, după angajarea răspunderii. Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care preşedintele României cere reexaminarea legii astfel adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă