12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportVizite la final de an: Irak, Afganistan si Georgia

Vizite la final de an: Irak, Afganistan si Georgia

Presedintele Traian Basescu s-a intors joi seara din vizita la militarii romani din Irak si Afganistan, dupa ce a facut o escala la Tbilisi, unde a avut o scurta intrevedere cu omologul sau georgian, Mihail Saakasvili, in timp ce aeronava delegatiei romane facea realimentarea cu combustibil.
Oprirea in capitala Georgiei era inclusa in programul sefului statului, intrucat avionul cu care s-a deplasat nu are o autonomie de zbor mai mare de patru ore si era nevoie de o escala pentru realimentare cu combustibil.
In perioada de doua ore petrecute in Tbilisi, Basescu si ceilalti membri ai delegatiei s-au intalnit cu Mihail Saakasvili, care i-a adresat o invitatie in acest sens presedintelui roman.
La intoarcerea in tara, Basescu a declarat, pe Aeroportul Otopeni, ca principalul motiv al vizitei in Irak si Afganistan a fost de a le da militarilor romani un semnal de interes din partea Presedintiei si a autoritatilor de la Bucuresti.
“Am fost sa le multumesc pentru ce au facut in teatrele de operatiuni si pentru a fi alaturi de ei, in preajma sarbatorilor. In prezent, activitatea armatei romane este una performanta, militarii romani stiu sa comunice cu populatia din zonele de responsabilitate, astfel incat nu sunt tratati cu ostilitate, ci dimpotriva”, a mentionat presedintele.
El a mai spus ca la Kabul s-a intalnit cu presedintele afgan, Hamid Karzai, caruia i-a transmis ca Romania poate dona Afganistanului 54 de tancuri care trebuie sa iasa din uzul armatei romane. Basescu a precizat ca a mai facut o oferta in discutia cu presedintele afgan, respectiv gasirea unei solutii alternative pentru plantatiile de mac.
Coloana oficiala in care se afla presedintele Traian Basescu, joi, la Kabul a urmat un traseu deviat pentru deplasarea de la palatul prezidential la aeroport, intrucat pe traseul de baza a fost inregistrata o amenintare cu bomba.
Aceasta informatie a putut fi auzita la statiile de emisie-receptie ale militarilor romani din Kabul care au insotit coloana oficiala a delegatiei sefului statului. Din aceasta delegatie au mai facut parte ministrul Apararii, Theodor Atanasiu, seful Statului-Major, generalul Eugen Badalan, precum si consilierii prezidentiali Sergiu Medar si Claudiu Saftoiu.

Protejat de militari

Presedintele Traian Basescu nu crede ca amenintarea cu bomba din Kabul, care a determinat schimbarea traseului coloanei oficiale in care se afla, a reprezentat un incident extraordinar. El a declarat joi noapte, la intoarcerea in Romania: “Este o copilarie. Este zona de razboi. Peste tot acolo sunt cel putin cateva sute de amenintari pe zi. Si data trecuta cand am fost, in fata coloanei, cu cateva minute inainte a fost o explozie. Cand te duci in teatrul de razboi, asta este. Nu este nimic deosebit”. Traian Basescu a mai spus ca s-a simtit tot timpul in siguranta, intrucat era protejat de militarii romani.

Cele mai citite

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...
Ultima oră
Pe aceeași temă