10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportUn milion de euro pentru un senator?

Un milion de euro pentru un senator?

Senatorul PD Marius Marinescu a dezvaluit, ieri, intr-o conferinta de presa, ca “anumite grupuri de interese” din sfera magazinelor duty-free i-au oferit un milion de euro pentru a-si retrage, in vara, proiectul de lege prin care urmarea imputinarea magazinelor de acest tip. Parlamentarul a refuzat sa spuna numele persoanei care i-a facut oferta si s-a multumit sa precizeze doar ca este vorba de un deputat si ca i-a instiintat, la momentul respectiv, atat pe presedintele Basescu, cat si pe ministrul de Interne despre cele intamplate.

“Anumite grupuri de interese mi-au oferit un milion de euro ca sa accept ca aceste duty-free-uri sa ramana in Bucuresti”, a declarat Marinescu. El a mai precizat ca oferta i-a fost facuta de un deputat, care i-a facut o vizita acasa. “Nu l-am invitat eu. Am fost contactat si a venit la mine cu aceasta propunere a unui compromis: sa renunt la propunerea legislativa contra a un milion de euro. Am refuzat orice fel de oferta”, a rememorat senatorul cele intamplate la sfarsitul lunii iunie, dupa ce initiativa sa a primit aprobarea Senatului. Marinescu a refuzat sa dea mai multe detalii despre generosul ofertant, spunand doar ca are legatura cu “marea grupare” a afaceristilor care scot bani frumosi din duty-free-uri. Senatorul a precizat insa ca si-a instiintat seful de partid, dar si pe alte persoane “cu greutate”. “Am anuntat la momentul respectiv mai multe persoane cu responsabilitate mare. Inclusiv la Cotroceni, pe domnul Emil Boc si pe ministrul Vasile Blaga”, a mai spus Marinescu.
Oferta consistenta pe care democratul a primit-o isi gaseste justificarea in proiectul de lege pe care acesta l-a promovat si a reusit sa-l treaca prin Parlament. Era vorba de desfiintarea magazinelor duty-free de la punctele terestre de trecere a frontierei, inclusiv a celor din Bucuresti. Spunem “era vorba” deoarece, la doar sase zile dupa ce proiectul de lege initiat de Marinescu a trecut de Senat si a luat drumul Camerei Deputatilor, Guvernul a modificat regulile aplicabile comercializarii marfurilor in regim duty-free printr-o ordonanta de urgenta. Si, pentru ca sarada sa fie completa, ordonanta data de Executiv a fost modificata, in momentul trecerii prin Senat, ajungand exact in forma de dinainte. Cu alte cuvinte, in ceea ce priveste numarul si locatiile magazinelor duty-free a fost nevoie de mai multe acte normative pentru a nu se schimba nimic. Marinescu vroia ca marfurile in regim duty-free sa poata fi comercializate doar in punctele de trecere a frontierei de stat navale si aeroporturi internationale, precum si la bordul aeronavelor care efectueaza curse in trafic extern de pasageri. Potrivit formei in care a fost adoptata ordonanta guvernamentala in Senat, “deservirea in exclusivitate a misiunilor diplomatice si a persoanelor fizice cu statut diplomatic in regim duty-free este insa permisa prin magazinele amplasate in municipiul Bucuresti, in spatii agreate de Ministerul Afacerilor Externe”. Tot “spatii agreate de MAE” era specificat si in ordonanta din 2002! “Mafia a invins in cele din urma”, a concluzionat Marinescu referitor la toata aceasta avalansa de schimbari la schimbarea schimbarii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă