10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportTraian Băsescu atacă din nou Casa Regală a României : "Domnul Duda...

Traian Băsescu atacă din nou Casa Regală a României : “Domnul Duda habar n-are ce scrie în Constituţia României”

Preşedintele Traian Băsescu a reafirmat, joi seara, într-un interviu acordat B1 TV, că este dispus să renunţe la o parte din cel de-al doilea mandat al său la Palatul Cotoroceni.

Întrebat de moderatorul Ion Cristoiu dacă nu i se pare că a stat mult timp în funcţia de preşedinte – 7 ani -, Traian Băsescu a dat un răspuns afirmativ: “Mi se pare foarte mult, sunt dispus să revin la mandatul de 4 ani, să revizuim Constituţia. De 10 ani sunt în acelaşi birou. Pentru mine e mult, darămite pentru popor să mă suporte toţi anii aceştia”. 

Traian Băsescu a adăugat că “în managementul ştiinţific e recomandat să nu stai într-un serviciu mai mult de 8 ani”. 

“Guvernul să creeze locuri de muncă”

În altă ordine de idei, preşedintele a insistat asupra respectării acordului cu FMI şi UE: “Cea mai mare catastrofă pentru România din punct de vedere economic ar fi să nu respectăm acest program”.

Şeful statului a mai atras atenţia că în 2012 există un risc major de revenire a recesiunii şi că Guvernul ar trebui să-l combată prin crearea de locuri de muncă. “Asta ne-ar face cât mai puţin dependenţi de împrumuturile externe, ale căror dobânzi care cresc. Anul trecut au fost 5,8%, anul acesta sunt 6,3%. Asta din cauza încrederii scăzute în guvernele europene că pot rambursa banii”.

Traian Băsescu a dat chiar un ultimatum Guvernului în acest sens: “La un moment dat ar trebui să le spunem: ‘Oameni buni, dacă nu creaţi locuri de muncă, plecaţi acasă!'”.

Problema Schengen: “Un eşec”

Preşedintele Traian Băsescu a admis că amânarea aderării României la spaţiul Schengen fără un orizont clar este un eşec pe care şi-l asumă: “Este un eşec şi trebuie asumat ca atare. Nu putem cere capul ministrului Baconschi pentru că el şi-a făcut treaba. Eşecul mi-l asum eu”.

Băsescu a indicat că refuzul venit dinspre Olanda şi Finlanda a fost decisiv. “Ştiam că există poziţia asta din partea Olandei. Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie este problema lor. Ministrul Justiţiei a fost acum 10 zile în parlamentul lor şi a încercat să-i convingă. N-a reuşit, deşi Predoiu a făcut o impresie bună. Dipolmaţia are limitele ei. Nu pot să-i spui finlandezului că nu e adevărat că ţiganii sunt în centrul Helsinkiului. Ce poţi să le spui când ţiganii cerşesc agresiv şi chiar fură prin autobuz?”, a precizat Traian Băsescu. 

Preşedintele a menţionat însă că se va implica personal în perioada următoare într-un efort de convingere a Olandei să-şi schimbe poziţie faţă de România. “În Olanda problema este mai complexă pentru că politicienii de acolo depind de votul unui partid extremist”, a mai spus Băsescu.

“Domnul Duda habar n-are ce scrie în Constituţia României”

Preşedintele a spus la B1 TV, întrebat de Ion Cristoiu ce relaţie are cu Regele Mihai, că nu are niciun fel de relaţie cu acesta, considerându-se “un apărător al constituţiei” şi că România “nu are un rege” ci are “un ex-rege”. Acesta este de părere că Principele Radu Duda “habar n-are ce scrie în Constituţia României”.

“Nu am niciun fel de relaţii cu Regele Mihai. După condamnarea comunismului a încetat să mai vină la Ziua Naţională Ion Iliescu şi nu a mai venit nici Regele Mihai. Eu am jurat să apăr constituţia. Ţara asta nu are un rege. Are un ex-rege. Aduceţi-vă aminte că prima mea campanie era ‘Joc totul pe o singură carte’ – Constituţie. Eu nu pot intra într-un joc şi să zic că România are un rege ca să mă placă presa. Pentru Principele Duda, regulile Constituţiei sunt trucuri juridice. Domnul Duda habar n-are ce scrie în Constituţia României”.

Traian Băsescu crede că Regele Mihai a intrat într-un “joc politic condus de Dan Voiculescu”, bănuind că aceasta este o tactică de a atrage o parte din electoratul monarhist.

“Dacă Regele Mihai nu a intrat într-un joc condus de Voiculescu şi PNL, atunci poate creea o nouă Constituţie. Se transformă parlamentul în constituantă şi facem altă Constituţie. Nu putem batjocori Constituţia cum vrem, să ne imaginăm că este o bazaconie, că articolul 1 poate fi modificat cu alt articol care să-l contrazică. Prin acest joc politic, opoziţia a încercat să capteze o parte monarhistă a populaţie. 80% din români ştiu că vor să îşi voteze singuri şeful de stat. Bun sau rău, îl schimbă, dar ce faci cu unul pe care nu-l pot schimba?”

Traian Băsescu crede că declaraţiile sale nu îi mai pot face rău, pentru că nu mai candidează şi, astfel, se consideră “cel mai liber politician”. Cu toate astea, şeful statului a declarat nu are nimic împotriva sistemului monarhic, ci, din contră îl apreciază. Preşedintele s-a declarat deranjat de atitudinea Casei Regale, care “încearcă să se poziţioneze undeva deasupra acestei naţiuni”.

“Mie nu mai are cine să-mi facă rău pentru că nu mai candidez. Sunt cel mai liber politician din România. Pot spune ce vreau, fără să fiu nevoit să mint pe cineva pentru electoral. Am mare respect pentru ce a făcut monarhia. Dar să vă dau un exemplu – monarhii români nu i-au permis lui Cuza să intre din nou în ţară. Eu am fost revoltat când îl fugărea poliţia pe Regele Mihai în aeroport. Astăzi însă, cred că a încerca să te poziţionezi undeva deasupra acestei naţiuni, a părea că eşti soluţia – impresia pe care o emană toate ieşirile de la Casa regală – nu cred că înseamnă decenţă. Asta mă deranjează cel mai tare.”

Traian Băsescu consideră că faptul că Regele Mihai va citi un mesaj în Parlament nu este un act neconstituţional.

“Nu cred că faptul că Regele Mihai va citi un mesaj în Parlament este un act neconstituţional. Atunci când se consideră, Parlamentul poate să creeze condiţii ca o personalitate să ia cuvântul. Nu putem spune că Regele Mihai nu este o personalitate. Este singurul şef de stat în viaţă de după cel de al Doilea Război Mondial”.

Preşedintele a pus la îndoială convingerile politice ale Principelui Radu Duda.

“Mă întreb cât de monarhist este domnul Duda. Domnul Duda acum un an şi ceva candida la preşedinţia României. Joacă şi el un rol pe care şi l-a auto-atribuit. Dacă e doar un rol, nu e nicio problemă.”

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Meci spectaculos între Jaqueline Cristian și cehoaica Barbora Krejcikova

Jaqueline Cristian, jucătoarea română de tenis, a obținut o victorie impresionantă în turneul WTA 1000 de la Madrid, asigurându-și un loc în runda a...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă