15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportTariceanu: "Aproape o lovitura de gratie"

Tariceanu: “Aproape o lovitura de gratie”

Liderii PNL considera ca decizia PD de a merge separat la alegerile europene a fost un prim pas spre ruperea Aliantei D.A. Inainte de sedinta de ieri a Biroului Politic, mai multi lideri ai PNL au reactionat negativ la hotararea PD, afirmand ca in spatele acesteia s-ar afla presedintele Traian Basescu. Totusi, liberalii spuneau ca nu se vor implica in suspendarea sefului statului, constienti ca un asemenea demers le va aduce prejudicii de imagine.
Liberalii urmau sa formuleze o reactie, in cadrul unui Birou Politic intrunit ieri dupa-amiaza la Sinaia. Inainte de sedinta, presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca decizia PD de a participa pe liste proprii la alegerile pentru PE "submineaza puternic Alianta", considerand gestul "o lovitura de gratie" pentru aceasta constructie politica. "Pentru mine nu este nici o surpriza decizia PD pentru ca, acum o saptamana, am avut o discutie cu colegii democrati care au venit foarte increzatori la mine sa anunte ca vor sa ramana la guvernare in ciuda presiunilor care au fost facute de la Palatul Cotroceni. Eu i-am intrebat: «Cat o sa va tina?» Iata ca am prevazut ce urma sa se intample. Nu au rezistat decat o saptamana in fata intentiilor presedintelui", a declarat Tariceanu. Potrivit liderului PNL, se confirma o "strategie alternativa" care nu are in vedere mentinerea Aliantei, ci "sabotarea" ei.
"Practic, prin aceasta decizie se anunta sfarsitul oricarui plan de viitor al Aliantei D.A.", a fost reactia lui Crin Antonescu, vicepresedinte PNL pentru strategii politice. El a sustinut ca se astepta la o asemenea decizie a PD si are si o explicatie pentru acest pas al democratilor: "PD s-a folosit de PNL in perioada 2003-2004 cand le era greu, cand erau presati de PSD si aveau rezultate slabe in sondaje. Acum, PD crede ca ii bate vantul in panze si considera ca nu mai are nevoie de PNL". In opinia lui Crin Antonescu, "PD a pus capat Aliantei D.A.".
La randul sau, vicepresedintele Puiu Hasotti a caracterizat decizia PD "o lovitura mortala pentru Alianta D.A.”. El a sustinut ca era normal ca PNL si PD sa mearga impreuna, miscare care ar fi fost "in spiritul protocolului Aliantei". "Decizia PD arunca in aer Alianta", este opinia sa. Si el a fost de parere ca presedintele Basescu nu poate fi strain de decizia PD. Un alt vicepresedinte, Ludovic Orban, a comentat ca "ar fi fost bine" ca PNL si PD sa depuna liste comune la alegerile pentru Parlamentul European. In opinia sa, in acest fel "se deschide un nou front in relatia dintre PNL si PD". "Noi am vrut liste comune, dar acum suntem pusi in fata faptului implinit", a comentat vicepresedintele liberal. El a mai aratat ca, prin decizia de a participa separat, "PD se plaseaza, practic, in afara Aliantei'". "Dupa opinia mea, aceasta decizie s-a luat la solicitarea lui Basescu si, respectiv, la dorinta lui Basescu de a rupe PD din Alianta", a afirmat Ludovic Orban.

Au ramas fara obiectul negocierii

Cu toate ca il acuza pe Traian Basescu, liberalii stiau ca eventuala implicare in demersul de suspendare a sefului statului le-ar aduce prejudicii de imagine. Decizia PD de ieri a lasat PNL fara obiect de negociere, in conditiile in care PNL spera sa obtina de la PD o promisiune ferma pentru liste comune la Parlamentul European in schimbul voturilor contra suspendarii. Insa PNL a ramas "in ofsaid" pentru ca, potrivit unor surse din partid, Tariceanu vroia doar sa negocieze, temandu-se, de fapt, de eventualitatea unui referendum. De altfel, chiar dupa anuntul de ieri al PD, Calin Popescu Tariceanu a repetat ca nu este de acord cu suspendarea sefului statului. Crin Antonescu a sustinut ca, in opinia sa, PNL nu trebuie sa sprijine demersul de suspendare a sefului statului. Ludovic Orban a sustinut, inainte de sedinta Biroului politic, ca hotararea PD nu va influenta decizia PNL privind pozitia fata de demersurile pesedistilor de demitere a sefului statului.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă