10.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSportStanoiu si Georgescu sunt penali

Stanoiu si Georgescu sunt penali

Framantat de lupte interne pentru putere, PSD primeste o grea lovitura. Liderii partidului incep, rand pe rand, sa fie urmariti penal in dosarul stenogramelor. Primii pe lista sunt Rodica Stanoiu si Florin Georgescu, care au vorbit explicit despre fabricarea anumitor dosare politice cu care inamicii politici urmau sa fie atacati prin intermediul Parchetului. Dupa Cozmin Gusa, au mai fost audiati Dorina Mihailescu, Serban Mihailescu si Dan Matei Agathon. Numele grele insa abia urmeaza. Adrian Nastase, Miron Mitrea, Octav Cozmanca, Viorel Hrebenciuc, Nicolae Vacaroiu etc. vor da cu subsemnatul in fata procurorilor zilele urmatoare. Parchetul General a confirmat punerea sub urmarie penala a Rodicai Stanoiu si a lui Florin Georgescu.
Fostul pesedist, pedist si in prezent presedinte al Partidului Initiativa Nationala Cozmin Gusa a declarat ieri ca procurorii Parchetului General au inceput urmarirea penala impotriva liderilor PSD care se regasesc in stenogramele sedintelor partidului. Intrebat impotriva cui a fost inceputa urmarirea penala, Gusa a raspuns evaziv, ferindu-se sa dea vreun nume. “S-a inceput urmarirea penala impotriva celor reclamati de catre reprezentantii unor ONG-uri, pe care i-am vazut, am citit aceasta plangere a lor facuta in 21 decembrie 2004, in care se refera la lideri ai PSD”, a declarat Gusa dupa audiere.
Inainte de a da nas in nas cu procurorii, Gusa s-a aratat surprins de faptul ca nu i s-a comunicat calitatea procesuala in care a fost chemat. Mai exact, nu stia daca este invinuit sau martor. “Nu se specifica nicaieri in citatie in ce anume calitate sunt eu aici”, a pretins Gusa. S-a lamurit insa dupa aproximativ doua ore de dat explicatii procurorilor. “Mi s-a comunicat ca am calitatea de martor, fiind prezent la doua dintre cele cateva zeci de sedinte ale delegatiei permanente sau ale BExC si ca aceasta calitate nu a fost trecuta pe citatie pentru ca a putut fi scrisa numai dupa inceperea urmaririi penale in acest dosar”, a spus Gusa. El a recunoscut ca stenogramele celor doua sedinte la care a participat sunt reale.
Intrebat daca faptul ca a fost membru PSD ar putea influenta declaratiile sale in fata procurorilor, Gusa a raspuns ca nu doreste sa fie transformat in “topor, in unealta de lupta politica”.
Aflat in fata atator gazetari, Gusa a gasit ca este oportun sa aminteasca si despre plangerea penala privind fraudarea alegerilor facuta imediat dupa scrutinul electoral de copresedintii de atunci ai Aliantei D.A., Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu. Presedintele PIN a spus ca ii va intreba direct pe procurori in ce stadiu se afla acest dosar.

Trafic de influenta

Potrivit unor surse, Parchetul General ar fi inceput urmarirea penala impotriva a doi dintre liderii PSD. Ar fi vorba despre fostul ministru al Justitiei Rodica Stanoiu si despre fostul ministru al Finantelor Florin Georgescu. Cei doi ar fi acuzati de trafic de influenta pentru declaratiile referitoare la dosarul Flota (interventiile lui Stanoiu) si cele referitoare la Curtea de Conturi (interventiile lui Florin Georgescu). Ar fi interesant de vazut daca Parchetul General va extinde ancheta si urmarirea penala si impotriva eventualilor complici, asa cum reiese din stenogramele sedintelor PSD. Nu este clar ce va sta la baza unei eventuale inculpari ca probatoriu: stenogramele cu declaratiile celor doi sau declaratiile martorilor. In aceste documente interne, Florin Georgescu, si el vicepresedinte PSD, ii cerea imperativ Rodicai Stanoiu, care ocupa fotoliul Justitiei, “sa rezolve si dosarele la procuratura, doamna ministru” – era vorba despre dosarele lui Traian Basescu si ale colegilor sai de la PD si PNL. Ministrul PSD al Justitiei, Rodica Stanoiu, raspundea in aceleasi stenograme: “Stiti bine ca eu de nenumarate ori am intrebat in legatura cu Basescu, chiar si la sedintele mai mari, daca dam unda verde pentru Basescu, precizand ca sunt dosare foarte complicate si atunci le-am lasat in stand-by, ca sa vedem cum le lucram”. Tot in stenogramele PSD, Florin Georgescu ii cerea lui Adrian Nastase sa intervina pe langa presedintele Curtii de Conturi, Dan Saguna: “Sa inceteze cu toate dosarele si constatarile, fiindca el ii verifica pe dl Mitrea si pe dl Cutare, si nu-i gaseste vinovati, si numai eu stiu cum fac pe acolo ca sa nu ajunga la dvs., si sa fie liniste si pace”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă