10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportSolutia lui Olteanu: panoul chiulangiilor

Solutia lui Olteanu: panoul chiulangiilor

Presedintele Camerei, Bogdan Olteanu (PNL), vrea sa gaseasca solutii pentru sanctionarea alesilor care nu prea trec pe la Parlament. Olteanu a venit ieri la sedinta Biroului Permanent cu o serie de propuneri menite sa combata absenteismul.
O modalitate de a-i responsabiliza pe deputati ar fi – potrivit lui Olteanu – afisarea pe site-ul Camerei a situatiei absentelor motivate de liderii de grup, precum si a motivelor invocate de catre deputati, astfel incat electoratul sa poata vedea clar cum isi justifica alesii lipsa de interes pentru activitatea legislativa. Presedintele Camerei considera ca, la nivelul Biroului Permanent, decizia trebuie sa fie astfel incat “responsabilitatea sa fie asumata individual”. Publicarea motivarii absentelor este importanta pentru ca “scutirile” sunt acordate de liderii de grup care, fireste, isi motiveaza, prioritar, propriile absente si pe cele ale apropiatilor.
De asemenea, Olteanu a mai spus ca asteapta din partea Secretariatului General al Camerei sa gaseasca o solutie tehnica pentru monitorizarea prezentei alesilor pe toata durata sedintelor de plen. Presedintele Camerei a invatat ca unii dintre colegii sai bifeaza de prezenta la inceputul sedintei, dupa care dispar in ceata.
El le-a cerut liderilor de grup sa nu le mai motiveze absentele decat in cazuri justificate si sa-si atentioneze colegii din subordine ca vor aplica Regulamentul. Pentru absente nemotivate de la lucrarile in plen si pe comisii, Regulamentul prevede retinerea indemnizatiei pe perioada in care respectivul deputat a lipsit.
Despre votul la mai multe maini, Olteanu a spus ca se pregatesc sanctiuni si pentru cei care dau dovada de exces de zel si le vor fi ridicate cartelele de vot lasate in aparate. “Daca dincolo de acest efort al chestorilor de ridicare a cartelelor exista dovezi ca s-a votat la mai multe maini, vom sesiza, de asemenea, Comisia juridica si vom cere sanctionarea deputatilor vinovati”, a mai precizat presedintele Camerei
Olteanu a recunoscut ca “absenteismul deputatilor de la lucrarile plenului se reflecta negativ in activitatea Parlamentului, fiind in acelasi timp un subiect permanent al dezbaterii publice”. In opinia sa “Biroul Permanent al Camerei Deputatilor trebuie sa combata aceasta situatie prin responsabilizarea, conform dispozitiilor Regulamentului, a deputatilor care neglijeaza indeplinirea obligatiei de a participa la lucrari”. Propunerile presedintelui vor fi discutate luni, la nivelul grupurilor parlamentare, urmand ca intr-o saptamana deputatilor sa li se aduca la cunostinta ce sanctiuni risca daca mai chiulesc.
Potrivit unei statistici intocmite de Institutul pentru Politici Publice, topul absentilor din Parlament este dominat de pesedistul Ovidiu Musetescu – 10 voturi din 1.092 posibile, Nicolae Paun (Partida Rromilor Social Democrata) – 51 de voturi si peremista Ruxandra Jipa, 58 de voturi exercitate.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Meci spectaculos între Jaqueline Cristian și cehoaica Barbora Krejcikova

Jaqueline Cristian, jucătoarea română de tenis, a obținut o victorie impresionantă în turneul WTA 1000 de la Madrid, asigurându-și un loc în runda a...

Rafael Nadal, ca-n vremurile bune! Spaniolul s-a calificat în runda a doua a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, în vârstă de 37 de ani, a obținut o victorie impresionantă joi, calificându-se în runda a doua a...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...
Ultima oră
Pe aceeași temă