Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

SIPA, scoasa de la naftalina?

Seful Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Alexandru Serban, a ridicat, ieri, in sedinta Comisiei de aparare din Camera Deputatilor problema reinfiintarii unei structuri informative in cadrul penitenciarelor. Deputatii din comisie, in ...

Share

Rl online 0 comentarii

22.06.2006 - 00:00
Seful Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Alexandru Serban, a ridicat, ieri, in sedinta Comisiei de aparare din Camera Deputatilor problema reinfiintarii unei structuri informative in cadrul penitenciarelor. Deputatii din comisie, in frunte cu presedintele, democratul Mihai Stanisoara, au ajuns si ei la concluzia ca "este necesara o structura informativa care sa actioneze in mediul penitenciarelor". Pe considerentul ca, printr-o hotarare de Guvern, activitatea Directiei Generale de Protectie Anticoruptie a Penitenciarelor (fosta SIPA) inceteaza la 31 iulie a.c., seful Administratiei Nationale a Penitenciarelor a considerat de cuviinta ca in locul defunctei structuri sa infiinteze o alta, similara, dar... "pe alte principii de actiune". Deocamdata, deputatii din comisie sunt doar la stadiul de intentie, ei urmand sa propuna ministrului Justitiei, Monica Macovei, cu titlu de "recomandare", reinfiintarea structurii informative din Ministerul Justitiei.
La inceputul acestui an, mai precis in a doua decada a lunii ianuarie, Guvernul si-a insusit o propunere venita din partea ministrului Monica Macovei de desfiintare a structurii informative din Ministerul Justitiei. Astfel, s-a emis HG 127/2006, prin care DGPA urma sa fie desfiintata la 9 mai 2006. Pana la desfiintare, arhivele acestei controversate structuri urmau sa fie predate Ministerului Justitiei, iar ofiterii, in numar de vreo 300, urmau sa-si desfasoare activitatea zilnica. Intre timp, ministerul Justitiei a solicitat prelungirea vietii acestei structuri cu inca trei luni, respectiv pana in 31 iulie a.c.
Arhiva fostei SIPA pare deosebit de importanta, mai ales ca de-a lungul functionarii acestei structuri s-a vorbit despre faptul acolo s-ar fi facut politie politica, in sensul ca ar fi fost monitorizate toate miscarile mai mult sau mai putin ortodoxe ale magistratilor. In mod normal, daca ar fi vorba despre astfel de "turnatorii" arhivele SIPA, ulterior DGPA, ar fi trebuit sa fie predate CNSAS. Dar ele sunt inca in custodia Ministerului Justitiei, asa cum a precizat presedintele Comisiei de aparare, deputatul Mihai Stanisoara.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...