13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportServiciul de Informatii Externe infirma colaborarea lui Vosganian cu Securitatea

Serviciul de Informatii Externe infirma colaborarea lui Vosganian cu Securitatea

Serviciul de Informatii Externe nu are date privind legatura lui Vosganian cu fosta Securitate, se afirma intr-o scrisoare trimisa premierului pe aceasta tema. Totusi, surse liberale afirmau ca oficiali europeni i-au sugerat lui Tariceanu sa retraga candidatura lui Vosganian.

Serviciul de Informatii Externe (SIE) nu detine informatii privind o legatura a lui Varujan Vosganian cu CIE (Centrul de Informatii Externe), se arata intr-un material trimis de SIE premierului Tariceanu.
Primul ministru declarase cu cateva ore inainte ca asteapta confirmarea oficiala a SIE in aceasta privinta, dar ca a primit joi seara, din partea directorului adjunct al SIE, Silviu Predoiu, asigurarea ca este vorba de simple speculatii pe tema presupusei colaborari a lui Varujan Vosganian cu Securitatea.
Potrivit lui Tariceanu, Predoiu ar fi spus ca nu este nevoie de nicio verificare, pentru ca poate confirma pe loc ca Varujan Vosganian nu are dosar de informator. Mai mult, Predoiu ar fi precizat ca Liviu Turcu nu este la prima intoxicare. Premierul a explicat ca a discutat cu adjunctul SIE intrucat directorul serviciului, Claudiu Saftoiu, nu se afla joi in tara.
La randul sau, Varujan Vosganian, nominalizat pentru postul de comisar european, a negat orice colaborare cu Securitatea. “Nu am avut niciodata niciun fel de colaboare cu niciun fel de organ al Securitatii”, a spus Vosganian, argumentand ca este neverosimil ca, din postura de merceolog care nu a parasit niciodata Romania, sa fi fost colaborator al unui serviciu de informatii externe.
In ceea ce priveste acuzatiile potrivit carora s-ar afla pe “statul de plata” al unor magnati, el a declarat ca exista o diferenta intre finantarea unei formatiuni politice si finantarea unei persoane.
El a precizat ca nu are o problema legata de pozitia inaltilor oficiali de la Bruxelles, problemele ivite tinand exclusiv de medii politice si jurnalistice din Romania. Vosganian a calificat drept “trunchiate, rauvoitoare si lipsite de temei”, informatiile ajunse la CE. In legatura cu donatiile pe care le-a primit UFD din partea lui Sorin Ovidiu Vantu, Vosganian a spus ca acestea au fost verificate de Curtea de Conturi, care nu a gasit nicio ilegalitate. Mai mult, el a amintit ca l-a dat in judecata pe actualul presedinte Traian Basescu pentru ca a lansat ipoteza ilegalitatii sursei de finantare in timpul campaniei electorale din 2000. “Traian Basescu a declarat in fata instantei ca a folosit aceasta informatie in campania electorala pentru ca i s-a parut utila, dar in urma verificarii ei a aflat ca este neadevarata”, a relatat senatorul.
El a motivat faptul ca a evitat contactul cu presa prin aceea ca oficialii europeni i-au solicitat sa nu faca declaratii referitoare la continutul discutiilor de la Bruxelles.
Varujan Vosganian a declarat ca atitudinea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, fata de el a fost una corecta. “Barroso mi-a cerut sa-i furnizez argumente pentru respingerea tuturor acuzatiilor aparute in presa”, a spus senatorul liberal, precizand ca i-a expediat deja acestuia o scrisoare.
Cu toate acestea, surse liberale sustineau ca oficialii europeni i-ar fi sugerat lui Tariceanu sa renunte la Vosganian, dar nu pentru presupusa colaborare cu Securitatea, ci pentru faptul ca nu este o personalitate si Comisia nu poate “digera” doi candidati liberali. De altfel, un mesaj similar ar fi sosit cu cateva zile inainte. “In urma cu cateva zile, o agentie straina a difuzat o stire referitoare la canditura Monicai Macovei pentru acest post. Informatia a fost data, neoficial, de la Bruxelles, pentru a transmite un mesaj despre ceea ce se asteapta din partea Romaniei.”

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă