15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportSe vor intepa cocorii lui Geoanain trandafirii lui Iliescu?

Se vor intepa cocorii lui Geoanain trandafirii lui Iliescu?

Consiliul National al PSD de la Targu Mures, unde grupul de la Cluj a decis ca Mircea Geoana sa-si puna mandatul la bataie peste o luna de zile, pentru a nu da timp nici unui adversar sa-si pregateasca o contracandidatura, a dat startul luptei pentru supravietuire in functiile de la varful partidului. In 10 decembrie, la Congresul extraordinar, Mircea Geoana va candida din nou pentru presedintia PSD, dar, totodata, va stabili cine va ocupa functiile de vicepresedinte si de secretar general. Or, potrivit negocierilor purtate intr-o prima faza la Targu Mures, din cei 11 vicepresedinti actuali ai PSD, 6 ar putea zbura din functii, respectiv aceia care sunt din echipa Iliescu-Nastase.
Potrivit modificarilor aduse statutului (modificari ce vor fi adoptate la Congresul din 10 decembrie), numarul de vicepresedinti va fi redus, de la 11 la 8, cel mai probabil, reprezentand cele 8 regiuni de dezvoltare ale tarii. Or, deja trei vicepresedinti isi vor pierde postul. Deja, la Targu Mures, Ioan Rus, care pare a fi “maestrul de ceremonie” al Congresului din 10 decembrie, a declarat ca Mihai Tanasescu, Titus Corlatean, Cristian Diaconescu si Victor Ponta se afla pe lista de vicepresedinti a lui Mircea Geoana. Acestora li se vor adauga insusi Ioan Rus, plus Ilie Sarbu si Dan Nica. Pentru reprezentarea obligatorie a femeilor, o functie de vicepresedinte se pare ca are sanse sa primeasca si consiliera lui Geoana, Ana Birchall. Cei care vor zbura din functii, potrivit informatiilor vehiculate in urma Consiliului de la Targu Mures, sunt Corina Cretu, Ioan Mircea Pascu (acestia vor candida la Parlamentul European, in luna mai) si Nicolae Vacaroiu – deci oamenii lui Ion Iliescu, dar si Valer Dorneanu si Rovana Plumb, din fosta echipa a lui Adrian Nastase. Nici Eugenia Godja, de la Maramures, ajunsa vicepresedinte al PSD printr-o intamplare, nu-si va mai pastra functia.
Si Ion Iliescu este pus pe “lista neagra” de catre tandemul Rus-Geoana, cei doi gandindu-se sa-i ofere acestuia o functie onorifica de presedinte al Consiliului National, insa, daca oamenii sai din Biroul Permanent vor fi eliminati, el isi va pierde definiv puterea la varful partidului. O “victima” a epurarilor la nivelul conducerii va fi si Adrian Severin, pe care Ioan Rus nu-l poate ierta pentru ca a militat fervent impotriva gruparii ardelene pe care a numit-o “Republica de la Cluj”.
Sorin Oprescu este si el amenintat de schimbarile puse la cale de sefii sai, el fiind deja amenintat cu sanctionarea in cazul in care mai critica activitatea celor din Kiseleff. Oprescu a avut o ciocnire verbala destul de violenta la Targu Mures, cu Ioan Rus si Ilie Sarbu, dupa sedinta Consiliului National, cei doi avertizandu-l, potrivit unor surse, ca isi poate pierde si functia de presedinte al organizatiei Bucuresti “daca nu se potoleste”. Nu este clar inca daca Sorin Oprescu va candida impotriva lui Geoana la Congresul din 10 decembrie, dar este posibil sa-si negocieze ramanerea pe scaunul de la PSD Bucuresti in schimbul renuntarii la candidatura.

Cozmanca, reactivat

Ca perioada de o luna care ramane pana la Congres va fi una de negocieri la sange, paruieli si cutite infipte in spate, in stilul carateristic al PSD, nu incape nici o indoiala. Ion Iliescu a inceput sa traga sfori impotriva lui Geoana si Rus imediat dupa incheierea adunarii de la Targu Mures. “Iliescu da telefoane in judete sa-si mobilizeze oamenii”, afirma surse din conducerea PSD, care sustin ca senatorul Serban Nicolae, omul de incredere al fostului presedinte, ii informeaza pe baronii din judete ca alaturi de Iliescu s-a intors si Octav Cozmanca, acesta urmand sa se implice in organizarea Congresului, respectiv in punerea de bete in rotile lui Geoana.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă